OKUPACIJSKI GRADONAČELNIK

Stanimirović dignuo spomenik Draži Mihailoviću u Vukovaru 1992.

20.03.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika povodom najave rehabilitacije Draže Mihailovića podsjeća da je u Vukovaru postojao spomenik četničkom vojvodi dok je na čelu grada bio sadašnji saborski zastupnik, SDSS-ovac Vojislav Stanimirović

'Spomenik je podignut 1992. godine u Vukovaru nakon okupacije i stravičnih ratnih zločina nad stanovnicima grada i okolnih sela. U to je vrijeme gradom u ulozi gradonačelnika upravljao današnji saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, dr. Vojislav Stanimirović. Spomenik je napravljen u Beogradu 1991. godine i bio je prvi spomenik podignut četničkom zločincu nakon njegova pogubljenja 1946. godine te postavljen upravo u Vukovaru, gdje je počinjen najveći ratni zločin u Domovinskom ratu', kažu u tovarničkoj udruzi.

Spomenik je uklonjen iz Vukovara početkom 1997, vjerojatno 'u znak dobre volje', međunacionalne pomirbe i tolerancije.  Vraćen je u Beograd, a potom 1998. godine postavljen u Brčkom, kažu u priopćenju.

'Rehabilitacija Draže Mihailovića u biti je posredna rehabilitacija svih četničkih zločina za vrijeme Domovinskog rata. Opće je poznata činjenica da su četničke postrojbe, Šešeljevci, Dušan Silni i Beli orlovi, počinile stravične zločine u Tovarniku, Lovasu, Berku, Sotinu, Vukovaru, Ovčari, kao i na drugim područjima za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku', zaključuju.