TKO SE KOME MIJEŠA U POSAO

Otvoreni rat Turudića i Šprema

20.03.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Na zahtjev predsjednika Sabora Borisa Šprema da se sudac Ivan Turudić ispriča zbog svoga odnosa prema bivšem šefu Sabora Luki Bebiću tijekom njegova svjedočenja u procesu protiv Ive Sanadera, Turudić je jasno rekao da se neće ispričati, jer smatra da za to nema razloga. Upozorava čak da je Špremov naređivački zahtjev jedan u nizu brojnih pokušaja utjecanja politike na neovisnost pravosuđa

'Neću se ispričati, nemam razloga za to. Niste valjda očekivali da ću se ispričati zbog svojih riječi u sudnici? Predsjednik Sabora si je uzeo za pravo ono što mu ne pripada', rekao je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić novinarima. 

Sudac smatra da se Šprem izravno umiješao u načelo neovisnosti sudbene vlasti: 'Predsjednik Sabora me je zapravo bespredmetno napao zbog jedne rečenice koju sam izrekao u sudnici i koja je potpuno izvađena iz konteksta', rekao je objašnjavajući da je na raspravi, prilikom svjedočenja Luke Bebića, kao predsjednik sudskog vijeća, sukladno zakonu, opomenuo svjedoka da se pristojno ponaša. Istaknuo je da je dužnost predsjednika sudskog vijeća da osigura red u sudnici i da upozorava svjedoke da se pristojno ponašaju.

'Ja sam striktno provodio zakon i ni u jednom trenutku ga nisam prekršio', kazao je. Turudić je podsjetio da je svjedok Bebić, naime, bio nezadovoljan pitanjem tužiteljice iz USKOK-a te da je na to pitanje reagirao vrlo impulzivno: 'Ja sam ga upozorio da se pristojno ponaša jer se ne nalazi u Saboru. Naime, Bebić doista nije bio u Saboru nego u sudnici, a u sudnici vrijede druga pravila rasprave od onih u Saboru.

'Potrebno je navesti da je Bebić ispitan upravo zbog aktivnosti koje je poduzimao kao predsjednik Sabora i doista ne vidim u čemu se sastoji moj krimen koji mi vrlo paušalno i vrlo neargumentirano spočitava predsjednik Sabora', kazao je šef Županijskog suda i požalio se na zapovjedni ton kojim je Šprem naložio predsjedniku Vrhovnog suda da naredi Turudiću da se ispriča.

'U jednoj državi parlamentarne demokracije i vladavine prava te diobe vlasti Šprem nalaže da, vjerojatno, predsjednik Vrhovnog suda mene pozove i da mi naredi da se ja ispričam Špremu ili čak i svim biračima. Smatram da takvo postupanje ne doprinosi jačanju načela trodiobe vlasti', kazao je Turudić smatrajući da je postupio profesionalno, jer 'nije u spomenu hrvatskog Sabora iskoristio nijedan vrijednosni sud'. 'Rekao sam samo svjedoku da se ne nalazi u Saboru nego u sudnici, a mislim da je notorno da je u Saboru drukčiji način rasprave nego u sudnici.'

Turudić je zaključio da se Boris Šprem nedvojbeno miješa u neovisnost pravosuđa: 'Apsolutno smatram da je to još jedan u nizu neprimjerenih postupaka koji dolaze s vrlo različitih dijelova političke scene; ako nisu dnevni, barem su tjedni takvi napadi i mislim da to nije ni za koga dobro.' 

Sudac Turudić je rekao da se ne boji reakcije predsjednika Vrhovnog suda kojemu je Šprem uputio otvoreno pismo: 'Naprosto nitko nema ovlasti raditi pritisak na mene. To je protivno načelu neovisnosti sudbene vlasti. Što bi sad trebao predsjednik Vrhovnog suda? Doći kod mene i slušati stenogram s rasprave? Apsolutno mi nije žao ni zbog jedne izgovorene riječi!