OPET POSKUPLJUJE BENZIN

Sindikalac Jakuš optužuje Vladu za smišljeni udar na cijene

Bionic
Reading

Vlada RH još nije reagirala na predviđanja da će od utorka opet poskupjeti gorivo, no HRT prenosi da neslužbeno doznaju kako Vlada smišlja način da pomogne građanima i da ih rastereti novog poskupljenja

Od utorka nas očekuju nove cijene goriva, a najprodavaniji eurosuper 95 prvi put će prijeći granicu od 11 kuna. Navodno će litra eurosupera 95 stajati 11,40 kuna. Eurodizel će biti skuplji 15 lipa i iznosit će 10,33 kuna. I ostala će goriva poskupjeti od 10 do 30 lipa po litri, prenosi HRT

Takve najave strogo je osudio Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji smatra da je ovo bio smišljen udar na cijene od strane Vlade. 'Vlada je mogla kontrolirati cijene nafte, struje i plina, prema tome sve što se u toj cijeni događa je politika Vlade, a to nije ona politika koju su proklamirali prije nego što su dobili izbore', kazao je Jakuš za HRT.

Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kazao je za HRT da kod povećanja cijena 2008. i Vlada i Ina nisu koristile maximalnu formulu, nego psihološki efekt i čuvali su standard građana. Dodao je da ako to bude i ovoga puta slučaj, onda bi mogli očekivati da će se cijena goriva zadržati neko vrijeme na razini od 11 kuna.

Stručnjak za energetiku Branimir Molak za 24sata izjavio je da nema nikakvih razloga za poskupljenje energenata jer u svijetu lani nisu poskupjeli. 'Prodajne cijene energenata moraju biti usklađene s kupovnom moći građana i svaka država mora kontrolirati cijenu', kazao je Molak.

Bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je za Dnevnik.hr da je Vlada već trebala reagirati na poskupljenje goriva. 'Čudno je kako je Vlada potpuno nezainteresirana za činjenicu da energenti poskupljuju, a posljedica svega toga će sasvim sigurno biti i val poskupljenja', rekao je Popijač.