Hrvatska KONTRA POVORKE

Kerum odlučan: 'Neću na gay pride!'

Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković kasno u subotu zajedničkim priopćenjem izvijestili su da neće nazočiti ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. lipnja, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao da bi na Split Prideu trebali sudjelovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik

'Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku', navodi se u zajedničkom priopćenju troje splitskih čelnika.

'Kerum bi trebao stati na čelo splitskog Pridea'

Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, 'bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca'.

'Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time tko bi trebao sudjelovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom', navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković.

Tino Juric/PIXSELL
Lanjski splitski Pride prekinut je zbog nasilja
Podsjećajući da ministar u Slobodnoj Dalmaciji u vezi s prošlogodišnjim Split Prideom kaže da 'prošlogodišnja sramota traži odgovor drukčijeg Splita koji ne poziva na ubijanje različitosti', splitski čelnici postavljaju Ostojiću pitanje o tome što je s 'ubijanjem različitosti' kad mladi završe u bolnici jer ne govore istim narječjem.

'Može li ministar, za promjenu, reći što je sam napravio da građani budu sigurniji i što je učinio da spriječi 'ubijanje različitosti' umjesto da drugima govori što bi trebali raditi', navode oni u priopćenju dodajući da se različitost ne brani govoreći 'tko bi s kim trebao hodati pod ruku'.

'Nije ministrov posao da slaže povorku nego da stvori uvjete u kojima će se građani osjećati sigurno, u kojima će moći bez straha izaći iz kuće i moći bez straha govoriti svojim jezikom bez obzira u kojem se kraju Hrvatske nalazili', navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih dvoje zamjenika u povodu izjave ministra unutarnjih poslova o Split Prideu u kojoj je govorio o potrebi sudjelovanja gradskih čelnika u tom okupljanju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još