KONTRA POVORKE

Kerum odlučan: 'Neću na gay pride!'

18.03.2012 u 07:27

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković kasno u subotu zajedničkim priopćenjem izvijestili su da neće nazočiti ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. lipnja, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao da bi na Split Prideu trebali sudjelovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik

'Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku', navodi se u zajedničkom priopćenju troje splitskih čelnika.

Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, 'bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca'.

'Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time tko bi trebao sudjelovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom', navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković.

Lanjski splitski Pride prekinut je zbog nasilja

Podsjećajući da ministar u Slobodnoj Dalmaciji u vezi s prošlogodišnjim Split Prideom kaže da 'prošlogodišnja sramota traži odgovor drukčijeg Splita koji ne poziva na ubijanje različitosti', splitski čelnici postavljaju Ostojiću pitanje o tome što je s 'ubijanjem različitosti' kad mladi završe u bolnici jer ne govore istim narječjem.

'Može li ministar, za promjenu, reći što je sam napravio da građani budu sigurniji i što je učinio da spriječi 'ubijanje različitosti' umjesto da drugima govori što bi trebali raditi', navode oni u priopćenju dodajući da se različitost ne brani govoreći 'tko bi s kim trebao hodati pod ruku'.

'Nije ministrov posao da slaže povorku nego da stvori uvjete u kojima će se građani osjećati sigurno, u kojima će moći bez straha izaći iz kuće i moći bez straha govoriti svojim jezikom bez obzira u kojem se kraju Hrvatske nalazili', navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih dvoje zamjenika u povodu izjave ministra unutarnjih poslova o Split Prideu u kojoj je govorio o potrebi sudjelovanja gradskih čelnika u tom okupljanju.