NOVI OSJEČKI SLUČAJ

Matković prijavio gradonačelnika Bubala za prijetnju!

17.03.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Gordan Matković, predsjednik osječkoga Gradskog vijeća i bivši gradonačelnik, prijavio je danas policiji gradonačelnika Krešimira Bubala zbog prijetnje i ucjene da bi mu se 'svašta moglo dogoditi' te da će 'izići s nekim stvarima o njemu' ne prestane li okolo govoriti o pritiscima kojima su posljednjih dana izloženi gradski vijećnici kako bi podržali Matkovićevu smjenu

Prijetnju i ucjenu u ime prvoga čovjeka Grada prenio mu je županijski vijećnik HDSSB-a, Kruno Pandžić, koji je u županijski parlament ušao upravo s Nezavisne liste Gordana Matkovića i potom skupa s njim početkom prošle godine prešao u Glavaševu stranku. Matkoviću je tada obećano treće mjesto na listi HDSSB-a na prosinačkim izborima za Sabor, ali prigodom sastavljanja liste ponuđeno mu je tek peto mjesto. Zbog prekršenog obećanja, on je tu 'počast' odbio i napustio stranku.

Primirje je kratko trajalo, sve dok nedavno kao predsjednik GV-a nije predložio razvlaštenje gradonačelnika Bubala iz skupština gradskih društava i prijenos tih ovlasti na Gradsko vijeće. Budući da bi se time HDSSB-u oduzela mogućnost raspolaganja novcem gradskih tvrtki, Matković je Bubalu bacio rukavicu u lice i izazvao ga na politički obračun iz kojega samo jedan može izići na nogama.

I dr. Vrbošić podržava Bubala?!

Bubalu su sada potrebne još tri vijećničke ruke kako bi sa 13 glasova srušio Matkovića s mjesta predsjednika Vijeća. Stoga ovih dana intenzivno razgovara s oporbenim vijećnicima ne bi li ih uvjerio da podrže tu odluku. Jednoga od njih, vijećnika HSLS-a i bivšeg hrvatskog veleposlanika u BiH, dr. Josipa Vrbošića, Matković je slučajno oko 9,15 zatekao kako izlazi iz gradonačelnikova ureda.

'Pitao sam ga je li Bubalo prikupio dovoljno ruku za moje razrješenje i on mi je odgovorio da misli da jest. Na pitanje je li i njegova ruka među tih 13, rekao mi je da želi ostati korektan i to mi reći u lice te priznao da će glasovati za takvu odluku. S obzirom na to da mi je još nedavno govorio da sigurno neće podržati moju smjenu, pitao sam ga je li bio izložen prijetnjama ili ucjenama te - ako jest - da se zajedno moramo boriti protiv toga. No, on je to negirao i tvrdio da nikakvih pritisaka nije bilo, nakon čega smo se razišli', u dahu nam je ispričao Gordan Matković

Nedugo nakon toga, nazvao ga je kolega Pandžić i prenio mu poruke gradonačelnika koje je Matković doživio kao ucjenu i prijetnju te ih odmah otišao prijaviti. U policiji su nazvali Pandžića i on im je – prema Matkovićevim riječima – potvrdio poziv Matkoviću i spominjanje 'objavljivanja nekih stvari o meni, ali ne i da je rekao da bi mi se svašta moglo dogoditi'.

Kako je i to dovoljno za kvalifikaciju kaznenog djela ucjene i prijetnje, policija će ovih dana zasigurno nastaviti istragu i proširiti je na druge vijećnike s kojima je Bubalo razgovarao nastojeći ih pridobiti za Matkovićevo razrješenje.

Složena operacija, neizvjestan ishod

Jedan od njih je Davor Lamza, koji je u Gradsko vijeće ušao kao drugi s Nezavisne liste Gordana Matkovića. Mandat je stavio u mirovanje zbog odlaska na mjesto direktor osječkog Ukopa. Premda nije prešao u HDSSB, sada je zbog nespojivosti funkcija dao ostavku u Ukopu i aktivirao vijećnički mandat kako bi podržao Matkovićevu smjenu. No, neće dugo apstinirati, jer mu se već priprema prelazak za direktora Ljekarni Beli Manastir, društva u vlasništvo Osječko-baranjske županije kojom također vlada HDSSB.

To će mjesto pak morati napustiti Zlatko Pandžić, jedan od dugogodišnjih 'stranačkih menadžera', inače i rođak Branimira Glavaša, pa neće biti iznenađenje preuzme li upravo on rukovođenje osječkim Ukopom.

Kako se cijela operacija vodi samo radi osiguranja 12. glasa za rušenje predsjednika GV-a, teško je vjerovati da Bubalo nije osigurao i preostali 13., bez kojega bi sav trud bio uzaludan. No ako je tako, zašto i dalje vrbuje vijećnike, pa i Matkoviću odanog Bojana Bodražića koji mu nikad nije bio sklon te traži njihovu potporu?

Možda zato što ga je Branimir Glavaš u četvrtak dobro naribao na sastanku Predsjedništva HDSSB-a u mostarskom zatvoru, govoreći mu da je nesposoban što još nije smijenio Matkovića. Iz izvora bliskih toj stranci saznajemo kako je vikao na njega jer usprkos tomu što imaju 'tešku artiljeriju, haubice i topove, ne mogu srušiti jednog pješaka'.

Ključan 13. glas

Lamza
postaje gradski vijećnik u utorak, pa Matkovića na sjednici u ponedjeljak još neće rušiti. Bubalu to ostavlja još nešto vremena za pridobivanje preostalog 13. glasa, podrži li uistinu Vrbošić Matkovićevu smjenu njegovim sadašnjim zamjenikom, Ivicom Završkim iz HDSSB-a, inače vjernim Glavaševim pratiteljem, čime će ta stranka s ispodpolovičnim brojem vijećnika dobiti dva čelna čovjeka grada Osijeka. 'Pitao sam ga zašto to čini, ali mi je rekao da ga ništa ne pitam', prepričao nam je Gordan Matković posljednji razgovor s Davorom Lamzom.