DINA PETROKEMIJA

Inspekcije u nadzoru za slučaj neželjenih posljedica

16.03.2012 u 20:12

Bionic
Reading

Najava 350 radnika DINA Petrokemije d.d. u Omišlju na otoku Krku o napuštanju postrojenja i ostavljanju na stotine tona opasnih kemikalija bez nadzora uznemirila je obnašatelja dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoja Vujića te je odmah održao izvanrednu sjednicu Stožera zaštite i spašavanja te županije na čijem je i čelu

Vujić, svjestan što bi se u utorak moglo dogoditi ako postrojenja u Omišlju ostanu bez nadzora djelatnika, sa sjednice je Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode uputio prijedlog za obavljanje inspekcijskog nadzora nad stanjem skladišta opasnih kemikalija u krugu postrojenja DINA Petrokemije.

Predloženo je i poduzimanje potrebnih mjera u skladu s ovlastima iz Zakona o kemikalijama, Zakona o sanitarnoj inspekciji, Zakona o zaštiti okoliša te ostalih propisa koji reguliraju postupanje s opasnim kemikalijama.

Također, Stožer zaštite i spašavanja Primorsko-goranske županije predložio je Stožeru zaštite i spašavanja RH i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping da u okviru svojih nadležnosti i ovlasti kontinuirano prate stanje.

Nadalje, predložen je zajednički sastanak državnog Stožera s Upravom DINA Petrokemije d. d. Omišalj s ciljem poduzimanja potrebnih mjera važnih za osiguranje zdravlja i sigurnosti ljudi i okoliša, a Stožer od Uprave Dine Petrokemije očekuje kontinuirano izvještavanje o novonastalim okolnostima kako bi se spriječile mogućnosti utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Svi radnici DINA Petrokemije u Omišlju u utorak, 20. ožujka u 10 sati će prosvjedovati zbog neisplate plaća, a istoga dana u 18 sati, ako im na račune ne pristigne zarađeni novac, napustit će postrojenja i u potpunosti ih ostaviti bez nadzora. Postrojenja ne rade, no spremnici su puni opasnih tvari – etilena i vinil-klorid monomera, koji je u dodiru sa zrakom kancerogen, lako zapaljiv i eksplozivan, a u visokim koncentracijama izaziva trenutnu smrt.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode reagiralo je i priopćilo da je u rješavanje situacije aktivno uključena Inspekcija zaštite okoliša, koja će u okviru svoje nadležnosti postupiti i provesti inspekcijski nadzor te odrediti mjere za otklanjanje mogućih neželjenih posljedica, u svrhu učinkovitijeg postupanja, inspekcija je u rješavanje nastale situacije uključila i inspekcijska tijela drugih nadležnih službi.