POLITIČKA BITKA IDS-A I SDP-A

Kajin: Taj sirenski zov vlasti i novca uvijek je primamljiv

16.03.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Nakon što je umaški gradonačelnik Vili Bassanese s najbližim suradnicima pristupio SDP-u, krenule su ćakule kako će SDP na predstojećim lokalnim izborima u Istri pokušati pridobiti birače IDS-a, odnosno ugroziti IDS-ovu prevlast. Jesu li koalicijski partneri postali u Istri konkurenti i da li su poljuljani odnosi na nivou izvršne vlasti, komentirali su na današnjoj konferenciji za novinare u umaškom sjedištu IDS-a, saborski zastupnik i potpredsjednik stranke Damir Kajin te bivši IDS-ov gradonačelnik i predsjednik umaškog IDS-a Marinko Blažević

'Nema razloga za nervozu ako jedan 'nezavisni' gradonačelnik prijeđe u neku drugu stranku. Nervoza bi bila znak slabosti, a IDS se Umagu ne osjeća slabim. Uvjeren sam da će budućeg gradonačelnika Umaga, nakon ove prijevare birača od strane Bassanesea, dati IDS. Nitko od naših nije pretrčao u drugu stranku. Smatram da je za IDS bolje da ''prevrtljivca' imaju drugi', oštro je komentirao aktualna politička zbivanja u Umagu Kajin.

Kako veli 'Istra nije ničiji posjed pa ni IDS-a', no dodaje i da 'ako se netko želi pozicionirati u Istri, morati će prihvatiti osnovne vrijednosti njezinih građana, koji su otvoreni prema svima', no napominje i kako birači znaju da je 'oroginal uvijek bolji od kopije'.

'Taj sirenski zov vlasti, novca, uvijek je primamljiv, međutim kroz proračun Republike Hrvatske je definirana politika i ona se ne može mijenjati', kazao je Kajin, očito u namjeri da razuvjeri potencijalne birače kako će Umag sad sa SDP-ovim gradonačelnikom dobiti nešto više od Milanovićeve vlade.

'Bassaneseu ne zamjeram niti jednu političku odluku. One su njegove i siguran sam da to neće, a ni ne smije dovesti u pitanje odnos IDS-a i SDP-a', smatra Kajin. Poručio je kako ni na koji način ne treba dovoditi u pitanje uspostavljeno povjerenje jer, kako kaže, taj odnos se dugo gradio, ali se pretvorio i u odgovornost za prilike ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj. Pri čemu je podsjetio da je nakon 11 godina IDS ponovno u poziciji da participira u vlasti, no i da 'odgovornost IDS-a nije kao SDP-a koji je na vlasti'.

Međutim, gradonačelniku Viliju Bassaneseu i umaškom poglavarstvu Blažević i Kajin zamjeraju kako su vodili grad. 'Kad gledamo realizirane projekte, situacija nije dobra. Doduše, treba biti pošten i reći da su danas okolnosti neusporedivo teže nego što su bile prije tri godine. IDS je bio na vlasti u Umagu u kontinuitetu do 2009. i kad se 'opraštao' od vlasti, Grad Umag je imao 37 milijuna kuna na računu, što je jedna trećina umaškog proračuna, a što je dostatno za uzlet', kaže Kajin.

Glavna zamjerka u vođenju grada ide na račun povlačenja depozita iz Istarske kreditne banke i prebacivanje u Zagrebačku banku, što ocjenjuje lošom porukom. 'To je jedna od najboljih hrvatskih banaka, banka iz Umaga koja je silno pomogla gospodarstvu Umaga i Istre, građanima i obveza grada nije mala', smatra Kajin.

'Naša je ocjena da je Bassanese umjesto 'miraza' u stvari u SDP unio 'kukavičje jaje'. Da njegov svjetonazor nije ni lijevi, ni socijalni, a bogme ni demokratski, vidljivo je upravo iz razmišljanja da će se učlanjenjem gradonačelnika Umaga u SDP realizirati projekti za koje je potrebno odobrenje Vlade RH ili pojedinih ministarstava. Želimo vjerovati da takvo razmišljanje nije svojstveno SDP-u. Paralelnim sustavom vladanja po 'političkoj' i 'rođačkoj' liniji je Hrvatskom osam godina vladao Sanaderov HDZ nanoseći ogromne štete i zbog toga su s pravom izgubili izbore. I narod je izabrao koaliciju predvođenu SDP-om upravo u uvjerenju da se takvo ponašanje neće ponoviti, već da će se odnosi centralne sa lokalnim vlastima temeljiti na načelima transparentnosti, kvalitete projekata i djelovanja pravne države. Idejom da će se njegovim učlanjenjem neki projekti ubrzati, on u stvari stavlja znakove jednakosti između HDZ-a i SDP-a i time u stvari odaje svoj 'mentalni sklop' i trgovački mentalitet u stilu 'ja tebi - ti meni'', kazao je Blažević.

U IDS-u su uvjereni da se Vlada predvođena SDP-om u kojoj je IDS koalicijski partner na takav način neće ponašati, jer je to protivno zajedničkim svjetonazorima. Naime, kako je rekao Blažević, u praksi županijska 'IDS-ova vlast' korektno surađuje na konkretnim projektima od javnog interesa s nizom općina i gradova kojima ne upravlja IDS.

'Moralno bi bilo da gradonačelnik Bassanese da ostavku, obzirom da naši građani na demokratskim izborima nisu izabrali gradonačelnika iz redova SDP-a, te da o stranačkom transferu građani kažu svoje mišljenje biračkim listićima. S obzirom na to da gradonačelnik Bassanese to očito ne namjerava učiniti, i kako bi troškovi izbora dodatno opteretili proračun, a izbori su praktički za godinu dana, vjerujemo da će naši građani do idućih lokalnih izbora zapamtiti takvo njegovo ponašanje i primjereno ga ocijeniti', smatra predsjednik umaškog IDS-a Marinko Blažević.