TOMAŠIĆ O DRAŽI MIHAJLOVIĆU I BRAMMERTZU

'Mi nismo suverena država. Vlada vodi dodvorničku politiku'

16.03.2012 u 12:49

Bionic
Reading

'Mi očito nismo suverena država. Da jesmo, netko bi reagirao na izjave haškog tužitelja Sergea Brammertza', rekla je danas u Saboru na konferenciji za novinare jedina pravaška zastupnica Ruža Tomašić. Zbog nereagiranja na rehabilitaciju četničkog pokreta i četničkog vojvode Draže Mihajlovića u Srbiji Vladu je optužila za dodvorničku politiku

Istaknula je da je Brammertz za tjednik Forum rekao da je Hrvatska bila agresor te da se kao stranka u postupku u procesu protiv generala Gotovine i Markača ne bi smio miješati s obzirom da drugostupanjska presuda još nije donesena. Brammertza je prozvala i jer se opetovano miješa u unutarnju politiku jedne države.

'Najviše mi je zasmetalo što kaže da je u Bosni i Hercegovini najviše razgovarao sa žrtvama terora, u Srbiji s izbjeglicama, a u Hrvatskoj o vojnom naoružanju. Dakle, ondje su žrtve, tamo izbjeglice, a kod nas naoružanje, mi smo agresori. Nitko na to nije reagirao. Tu istu večer na Hrvatskom radiju je izjavio da predlaže hrvatskoj vlasti da ukine Oluju i da je više ne slavi. Ni na to nitko nije reagirao', ogorčena je Tomašić.

'Očito nismo suverena država, jer da jesmo, netko drugi bi reagirao', dodaje. Uz to se osvrnula na najavu iz Srbije da će Viši sud u Beogradu rehabilitirati Dražu Mihajlovića. 'Nitko na to nije reagirao, nitko nije ni 2004, kada su izjednačili četnike i partizane. Svi u Hrvatskoj znamo da se Draža Mihajlović nije borio za nekakvu svoju malu Srbiju, nego se borio za veliku Srbiju. Istu onu Srbiju za koju su se borili četnici u Domovinskom ratu, dakle Virovitica, Karlovac, Karlobag...', kaže Tomašić.

'Kako da šutke pristanemo na to da Draža Mihajlović bude njihov heroj, a toliko je Hrvata pobio u Drugom svjetskom ratu. Pozivam hrvatsku Vladu da se konačno očituje barem zbog ponosa Republike Hrvatske. Ili neka onda kaže - mi smo dodvornička vlada koja vodi dodvorničku politiku, pa radite i govorite što hoćete, mi vas nećemo ometati', zaključila je.