ZABRINUTOST NA PRISAVLJU

Pogledajte dramatičan apel za spas HTV-a

15.03.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Zaposlenici Hrvatske televizije poslali su društvenoj, kulturnoj i političkoj eliti video poruku u kojoj traže jasan odgovor na pitanje žele li da u ovoj zemlji postoji vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka. Trominutni video prikazan je u Hrvatskom novinarskom društvu, a potom postavljen i na YouTube

Ukupno je 57 zaposlenika HTV-a, ne samo novinara i urednika, nego i tehničkog osoblja, poručilo javnosti u kakvoj medijskoj kući žele raditi - u javnoj, slobodnoj i modernoj televiziji, oslobođenoj pritisaka, utjecaja politike i uplitanja političara.

Zalažu se za slobodnu i modernu HTV bez trivijalnosti, privatnih interesa, žutila i manipulacije, odnosno, kako je rečeno u filmu za koji je naglašeno da nije realiziran u produkciji HRT-a, 'televizije koja donosi vijesti, a nije sama loša vijest'.

'Zašto baš danas ovaj video-apel? Zato što bi novim ustrojem koji je pokrenula aktualna uprava konačno zaživjelo sve ono što javna televizija ne bi smjela biti, odnosno devastacija, getoizacija i minoriziranje svih javnih sadržaja uz netransparentno trošenje novca gledatelja na javnoj televiziji nepotrebne sadržaje', poručila je Elizabeta Gojan, predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u.

Ustvrdila je i kako Uprava HRT-a 'ne razumije što je to javna televizija, niti ih to zanima, a ono najbolje od javnog servisa smatraju balastom'. Od Hrvatskog sabora je stoga zatražila da 'u ime svih građana koje zastupa preuzme odgovornost i izabere kompetentno vodstvo koje će HRT obnoviti, a ne razoriti'.

Elizabeta Gojan je napomenula i kako je onih koji podupiru HTV kao javnu televiziju mnogo više od onih 57 prikazanih u video-apelu rekavši kako su zbog njihove brojnosti mogli napraviti i film, a ne trominutni uradak.

'Znatno je manji broj onih koji su, kako kaže Guardian, taoci korporativnih psihopata', tvrdi Elizabeta Gojan.

Apel za javnu televiziju

Prikazivanju video-poruke za spas HTV-a u velikoj dvorani HND-a nazočio je veliki broj novinara i urednika s Prisavlja, saborski zastupnici, predstavnici civilne i sindikalne scene, ali i političkih stranaka.

'HTV se nalazi na prekretnici - nastaviti višegodišnji trend profesionalne, moralne i materijalne erozije, jalovu i nepotrebnu utrku s komercijalnim medijima lakih sadržaja ili ponuditi gledateljima prave vrijednosti: profesionalnost, objektivnost, relevantnost, podizanje obrazovne razine, kvalitetu, domaću dramsku i dokumentarnu produkciju', poručila je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić

Na kraju je upozorila političke elite da 'prestanu na HTV gledati kao na polugu vlastite moći i da joj dopuste postati ono što joj je funkcija - kontrolor vlasti i javni servis građana kojima pripada'.