DUBROVAČKI BISKUP

'Film 'Parada' promovira grijeh i vrijeđa žrtve Dubrovnika'

15.03.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Dubrovački biskup Mate Uzinić smatra da za film 'Parada' ne može ustupiti svoje kino zbog više razloga. Prije svega to je tematika filma koja se kosi s nazorom Katoličke crkve kad je u pitanju odnos prema homoseksualnosti, a onda je tu i problematičan odnos prema Domovinskome ratu

U povodu medijskih natpisa o neprikazivanju filma 'Parada' srpskog redatelja Srđana Dragojevića u dvorani Visia koja je u vlasništvu Dubrovačke biskupije i koja je trenutačno jedino kino u Dubrovniku, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku u srijedu 14. ožujka održana je konferencija za novinare.

Srđan Dragojević: Vjerske zajednice nagradile su film

'Svakako da crkvene vlasti imaju pravo odlučiti što će se u njihovu prostoru prikazivati. No možda bi im valjalo predočiti da jedna od tri nagrade, koje je 'Parada' osvojila na Berlinaleu, potječe od ekumenskog žirija, predstavnika vjerskih zajednica – moguće je da nemaju taj podatak. Meni je, inače, jako žao što se 'Parada' neće prikazati. U Dubrovniku i na Mljetu imam dosta prijatelja koji neće moći, dakle, vidjeti moj film. Ipak, ako se ne varam, Blitz u svibnju otvara Cinestar u Dubrovniku, pa će valjda biti prilike', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Srđan Dragojević.

Biskup Uzinić podsjetio je kako u Crkvi postoji princip supsidijarnosti, tj. da on ne treba znati neke stvari koje mogu riješiti ljudi na nižim razinama odnosno njegovi suradnici. Premda nije bio osobno upoznat s tim problemom, stoji iza odluke svojih suradnika. Istaknuo je da postoji već duga suradnja između kina Visia Dubrovačke biskupije i Kinematografa Dubrovnik.

Biskup je naglasio kako Crkva ne zabranjuje prikazivanje ovog filma, nego Dubrovačka biskupija smatra da za taj film ne može ustupiti svoje kino zbog više razloga. 'Prije svega to je tematika filma koja se kosi s nazorom Katoličke crkve kad je u pitanju odnos prema homoseksualnosti. Biskupski ordinarijat u Dubrovniku sa spomenutom dvoranom dijeli zajednički ulaz pa bi prikazivanje tog filma i plakata koji propagiraju taj film moglo odaslati pogrešnu poruku da Dubrovačka biskupija podržava pogled na homoseksualnost koji nije usklađen s pogledom Katoličke crkve.

Drugi razlog je političke naravi jer film ima svoj pogled na Domovinski rat, na odnose strana u ratu, stavlja se sve pod isti nazivnik i odašilje, u jednom Dubrovniku koji je pretrpio ono što je pretrpio, vrlo nezgodna poruka iza koje ne može stati Dubrovačka biskupija.'

Biskup Uzinić također je spomenuo kako ne podržava parade, ali i još manje podržava nasilje pojedinaca koje se dogodilo bilo u Beogradu bilo u Splitu. Smatra da paradama nije svrha samo propagirati jedan stil života, nego i izazivati one koji drugačije misle, ali i s gnušanjem gleda na nasilje koje se kao odgovor događalo.

'Iako imamo svoj pogled na homoseksualnost, nijednog homoseksualca ne odbacujemo niti osuđujemo, svatko ima pravo na življenje svoje seksualnosti kako on misli da je dobro, u smislu da ne povrijedi drugu osobu', rekao je Uzinić. Također je dodao da kao biskup mora reći - ako netko živi homoseksualne odnose, za Katoličku crkvu on čini grijeh i ako živi u takvom stanju, živi u grešnom stanju.

Dubrovački biskup potvrdio je da su se dogodili i neki propusti pa su prije ovog filma u dvorani Visia prikazani filmovi neprimjerenog sadržaja, ali da se to više neće događati.