GRADONAČELNIKOVA ŽELJA

Zadarani bi mogli dobiti prirez od 12 posto

14.03.2012 u 17:40

Bionic
Reading

Vijećnici zadarskoga Gradskog vijeća sljedećeg tjedna odlučivat će o prijedlogu da se u Zadru uvede prirez od 12 posto, a kako je danas najavljeno na kolegiju gradonačelnika, Zadrani bi trebali plaćati i u prosjeku 23 posto skuplji gradski prijevoz te 12 posto jeftiniju vodu

Zadar je inače najveći grad u Hrvatskoj koji nije imao prirez.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić ističe da je uvođenje prireza neizbježno, no konačna je odluka na zadarskome Gradskom vijeću čija je sjednica najavljena za tjedan dana. Ako Gradsko vijeće prihvati taj prijedlog, Zadrani će plaćati prirez od 1. travnja.

"To je odluka na koju smo jednostavno bili prisiljeni", rekao je na zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

"Bez prireza smo izdržavali koliko god smo mogli i u tom smo smislu htjeli biti najjeftiniji grad u Hrvatskoj. To više ne možemo a da ne ugrozimo proračun i razinu javnog standarda", rekao je Vrančić i zamolio građane za razumijevanje.

Odluku o uvođenju prireza gradonačelnik je objasnio gospodarskom krizom, rastom PDV-a te znatnim padom gradskih prihoda od poreza na dohodak, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina.

Tako su, objasnio je gradonačelnik Vrančić, prihodi od poreza na dohodak u protekle četiri godine smanjeni za 20 milijuna kuna.

"Godine 2008. oni su bili 128 milijuna, a 2011. godine 108 milijuna kuna. Uvođenjem prireza grad namjerava na godinu uprihodovati 20 milijuna kuna, što čini upravo tu razliku", rekao je Vrančić, dodajući kako je po njegovu mišljenju prirez socijalno najpravednija porezna mjera.

"Netko tko ima plaću 3500 kuna izdvajat će na mjesec osam kuna, netko tko ima 8000 izdvajat će 80, a onaj s deset do dvanaest tisuća kuna morat će izdvajati 150 kuna, i zato je to najpravednija porezna mjera", dodao je Vrančić.

Najavio je i poskupljenje nekih komunalnih usluga. Zbog povećanja PDV-a i cijena goriva, Zadranima će karte u javnome gradskom prijevozu prosječno poskupjeti 23 posto.

Usluge odvoza smeća zadarske Čistoće poskupjet će samo za dva posto, koliko se povećao PDV.

Utjeha Zadranima s današnjeg kolegija gradonačelnika jest to što će vodu plaćati 12 posto manje nego dosad - za građanstvo prostorni metar stoji 11,35 kuna, a za gospodarstvo 14,20 kuna.

Nove cijene vode primjenjivat će se već u obračunu za sljedeći mjesec.

Cijene usluga ostalih zadarskih komunalnih tvrtaka neće se mijenjati.