PREVLAKA - DEBELI RTIĆ

Kajacima 650 kilometara Jadranom za opstanak škvera

18.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Kajakaški dvojac, Denis Cizar iz Hrvatske i Boštjan Kardoš iz Slovenije, sprema se na 650 kilometara dug put duž Jadrana kako bi ukazao na stalne prijetnje i zastrašivanja čuvara jednog malog tradicionalnog škvera u Sloveniji. Kajakarit će po 50 kilometara dnevno i noćiti najčešće na otocima, a osim promocije spašavanja škvera u Seči, reklamirat će kajakaški sport

Humanitarna misija projektu dodana je kada je prije mjesec dana u škveru izbio požar u kojem je izgorio drveni brod s dva jarbola, radionica sa strojevima i alatima, starim eksponatima, knjigama, nacrtima i stručnom literaturom. Šteta je

procijenjena na 150 tisuća eura, ali udruga Bracera ne odustaje od čuvanja tradicije škvera. Ljubljanski odvjetnik Boris Cepuder, ispred Bracere, nakon požara izjavio je da sumnja da je požar podmetnut.

'Radi se o pritisku građevinskih krugova kojima škver smeta na tom mjestu uz obalu', objašnjava Denis Cizar, kajakaš i aktivist, upoznat s akcijom spašavanja škvera. Cizar i Kardoš na svom putu pozivat će ljude da donacijama na račun udruge Bracera pomognu obnovi tog škvera.

Mjesec dana do početka puta, Cizar i Kardoš, još prikupljaju donacije za put, ali već se javilo veći broj pojedinaca i poduzeća koji podržavaju inicijativu.

Da bi prešli put počevši od Prevlake do slovensko-talijanske granice na Debelom rtiću, ponijet će mnogo profesionalne opreme. Suhi neopren, prsluci, vesla, vodootporne torbe, kuhala, šatori, vreće za spavanje, nautičke karte, navigacijski sustav i GPS, sve im to treba. 'Ponijet ćemo energetski bogatu hranu i mnogo vode. Uslijed velikog napora i gubitka tekućine, lako je dehidrirati', objašnjava Cizar. Važan detalj je redovito nanošenje dječjeg pudera na mjesta čestog trenja na koži, poput pazuha i prepona.

Plan puta nazvan je Jadran 2012, a počinje 15. i završava 29. travnja. Prvog dana kreću s rta Oštra kod Prevlake i za dva tjedna stižu Debeli rtić, odakle će se zatim vratiti do Seče gdje je predviđena zabava za posjetitelje i simpatizere opstanka škvera i drvenih brodova.