ZA PROJEKTE NESPREMNI!

Bjelolasica još čeka iako od EU može dobiti hotele, vučnice...

14.03.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Skijaški centar Pohorje uz pomoć novca Europske unije sagradio je skijašku infrastrukturu, obnovio hotele i druge smještajne kapacitete, pa čak i sportski centar. Ukupnu investiciju od 43,8 milijuna eura sufinancirali su iz fondova EU s čak 13,6 milijuna eura. 'Vrlo sličan projekt trebao bi i Bjelolasici, ali stanje u kojem se ona sad nalazi žalosno je i daleko od slike koje nudi Pohorje', rekla je Sanja Fišer iz Ministarstva gospodarstva predstavljajući razvojne projekte i mogućnost korištenja novca EU gradonačelnicima i načelnicima s područja Karlovačke županije

Spomenutim projektom instaliran je i sustav zasnježivanja, skijaška gondola, šesterosjedežnica na novom skijalištu. Sagrađena su dva i proširen jedan hotel, uređen novi sportski centar te je podignuto više apartmanskih objekata.

Okrugli stol organizirala je Razvojna agencija Karlovačke županije i zaklada Friedrich Ebert iz Njemačke. Tom prilikom prezentiran je niz projekata koji su sufinancirani novcem EU. Kao primjeri dobre prakse izdvojeni su projekti pripremljeni ili ostvareni u Osijeku i općini Lovas.

Viktor Šegert i Daniela Peris iz Razvojne agencije okupljenima su prikazali pregled baze projekata koji su skupljeni kroz županijsku razvojnu strategiju. Naglašeno je i da je stupanj pripremljenosti projekata iznimno nizak.

Načelnik Bosiljeva Josip Korenić imao je zanimljiv drugačiji pogled.

'Vrlo je teško iz perspektive male sredine govoriti o velikim milijunskim projektima, dok neki ljudi nemaju vodovoda ni asfaltirane ceste. Nama je 100 ili 200 tisuća kuna za pripremu projekta vrlo velik novac, posebno ako ništa ne jamči da će projekt 'proći'. Pošteno je svim ljudima prvo osigurati vodu, a zatim graditi akvarije i bazene u Karlovcu', zaključio je načelnik Korenić.