VLADAJUĆI BEZ KVORUMA

'Stječe se dojam da je država u izvanrednom stanju'

14.03.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Zastupnici su rano jutros zasjedanje započeli uvrštavanjem novih točaka na dnevni red, no tu, inače redovitu proceduru, pomrsili su HDZ-ovci

Predsjednik Sabora Boris Šprem predložio je da se po hitnom postupku u Saboru raspravlja o Zakonu o provedbi uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o deterdžentima, Zakonu o državnim službenicima, Zakonu o Registru Vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te o Zakonu o grobljima.

No hitnost zadnja tri zakona zasmetala je HDZ-ovoj šefici Jadranki Kosor. 'Naš poslovnik predviđa da se zakoni donose u hitnoj proceduri ako je to u interesu i važno zbog obrane osobito važnih državnih razloga ili da ne bi došlo do poremećaja u gospodarstvu. Nijedan od ova tri zakona ne ispunjava uvjete o hitnoj proceduri. Na primjer u izmjenama Zakona o grobljima kaže se da je groblje ograđen prostor zemljišta na kojem se nalaze grobna mjesta. Mislim da to zaista ne zaslužuje hitnu proceduru. Dakle, vlada je sve zakone slala u hitnu proceduru i stvara se dojam da je država u nekom izvanrednom stanju', upozorila je Kosor.

S njom se složio i Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista koji je pitao kada će iz vlade doći neki zakon u normalnoj proceduri. 'Čini se da stalno živimo u izvanrednom stanju', rekao je Vuljanić.

Na iznenađenje svih, oporbenjaka je podržao i predsjednik Sabora Šprem kojemu su zastupnici zbog toga dobacili da se popravio. 'Nemam se ja što popravljati kad sam takav bio i prije', rekao je Šprem.

Zastupnici su uspjeli izglasati hitnu proceduru za Zakon o državnim službenicima te Zakon o Registru Vijeća nacionalnih manjina, no problem je nastao kada je na red došla hitnost Zakona o grobljima. Naime, HDZ-ovci su, vidjevši da vladajući nisu prihvatili njihove sugestije o hitnosti procedure, napustili sabornicu, a vladajući su time izgubili kvorum. Zbog toga je Zakon o grobljima u raspravu ipak upućen kroz normalnu proceduru.

HDZ napustio sjednicu i srušio kvorum