Hrvatska BRODOGRADILIŠTA ČEKAJU

Linić: Končar je neodgovoran partner

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je potencijalni kupac nekoliko hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama Danko Končar neodgovoran partner, s kojim će se teško provesti restrukturiranje tih brodogradilišta

'Pokazuje se da je točno moje mišljenje da je Danko Končar od početka bio neodgovoran partner Vladi za restrukturiranje. To je čovjek koji je kroz medije slao priče i poruke, koristio moć da novcima može slati PR poruke, a da se nije ozbiljno pripremao za preuzimanje brodogradilišta. Samim tim bivšu vladu je doveo u goleme neprilike i nas kao novu vladu', rekao je ministar Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Linić je rekao da Hrvatska ima jako malo vremena, do lipnja sljedeće godine, da je s postojećim ulagačima teško razgovarati i da je osnovno pitanje sada postoji li još netko tko je voljan u suradnji s državom provesti restrukturiranje brodogradnje.

'Ostaje nam još samo godina i nekoliko mjeseci da udovoljimo zahtjevima i obvezama koje smo potpisali s Europskom komisijom, što znači restrukturiranje brodogradnje kroz privatizaciju ili stečaj. Malo je vremena i s postojećim ulagačima i kupcima teško ćemo razgovarati jer postavljaju nemoguće uvjete i sada je osnovno pitanje postoji li netko drugi, ili će brodogradnja imati velikih problema', rekao je Linić.

Za privatizaciju Brodosplita zainteresirana je samoborska tvrtka DIV, a Jadranska ulaganja Danka Končara zainteresirana su riječki 3. maj, trogirsko brodogradilište i Kraljevicu.

Linić je rekao da nema potreba za novima natječajem i da je bitno 'naći nekoga tko je voljan s državom baviti se restrukturiranjem i održavanjem brodogradnje na europskom i svjetskom tržištu'.

Ministar financija je rekao da se postojeći ulagači boje brodogradnje, da nisu bili prisutni u industriji izgradnje brodova i da 'nisu sposobni nositi taj teret'. 'To je neugodna situacija za Vladu i nešto ćemo morati učiniti', rekao je.

Dodao je da stečaj podrazumijeva mogućnost preustroja, ali da je to kod brodogradnje skoro nemoguće obaviti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još