BITKA ZA FOTELJE

Svađa prekinula sjednicu Gradskog vijeća u Osijeku

13.03.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka naglo je prekinuta uslijed sukoba između vladajućeg HDSSB-a i odmetnutog predsjednika gradskog vijeća (GV) Gordana Matkovića, što je nastavak njihova nadmetanja za nadzor nad gradskim tvrtkama

Vijećnici HDSSB-a, pod vodstvom gradonačelnika Krešimira Bubala, nisu se vratili sa stanke, jer na dnevni red nije uvršten njihov prijedlog za Matkovićev opoziv. Matković to smatra dokazom slabe vijećničke podrške Bubalu, jer 'bi održao sjednicu da ima dovoljno ruku', dok gradonačelnik najavljuje novu rundu za ponedjeljak, kada se sjednica nastavlja.

Biljana Borzan, predsjednica gradskog SDP-a, nečuvenim smatra ovakvo bojkotiranje sjednice u režiji vladajućih, iako osječkim političarima vijećnička govornica godinama tradicionalno služi za promicanje uskih privatnih interesa.

Na današnjem dnevnom redu bile su i važnije točke poput izvještaja o radu gradonačelnika i GV u 2011. godini, ali o tome nije bilo ni riječi s obzirom da se prekid dogodio na samom početku.

Sukob Matković - Bubalo ušao je u četvrti mjesec, a počeo je sastavljanjem liste kandidata HDSSB-a za parlamentarne izbore u kojoj Matković nije bio dovoljno visoko. Kao nositelj nezavisne liste i HDSSB-ov koalicijski partner, Matković je polagao pravo na treće mjesto, a dobio peto.

Povrijeđenog ega i pomućenih planova ulaska u Sabor, a zapravo potrošen kao korisna potpora slabijem statusu HDSSB-a u GV-u, Matković se okušao kao slobodni strijelac pokušavši aktivirati opoziciju. Plan je kuhao do unazad desetak dana kada je vijećničkim klubovima poslao prijedlog izmjena gradskog statuta kojima predviđa prijenos ovlasti nadzora gradskih poduzeća s gradonačelnika na GV odnosno sebe.

U lokalnim novinama čiji se sadržaj često poklapa s interesima HDSSB-a vijest je odjeknula kao 'pokušaj razvlaštenja Krešimira Bubala', što je nedopustivo jer se od gradonačelnika tako malog grada očekuje ideološko vodstvo na svim pozicijama, od ukopa do gradskog prijevoza putnika.

Zato se cijeli protekli tjedan znalo kako će i ova sjednica završiti prije skandalom nego izvještajem o lanjskom radu, planu rada GV-a za tekuću godinu, izmjenama cijena vrtića i jaslica, izmjenama GUP-a, odluci o zakupu gradskih prostora, o ugostiteljskoj djelatnosti u gradu, o gospodarenju građevinskim zemljištem, o pauk-službi, izvještaju Elektromodula o održavanju i naplati parkiranja prošle godine, upravljanju gradskim poslovnim prostorima, izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom na gradskom području.

Najgore je trebalo biti pred kraj. Dvije austrijske tvrtke, Strabag i Saubermacher, u nekoliko parničnih i arbitražnih postupaka tužile su sudu Grad Osijek i druge gradove osnivače Javne ustanove za upravljanje otpadom istočne Slavonije za višemilijunske odštetne zahtjeve. Prema informaciji koja danas nije dočekala svoj red, slavonski gradovi u odnosu na Austrijance ne stoje nimalo dobro.

Prijeti im plaćanje preko pet milijuna eura odštete za prekid posla u kojem su Strabag i Saubermacher trebali izgraditi centar za gospodarenje otpadom, ali nisu uspjeli pa su gradovi ugovor prekinuli.

Izgube li ovaj spor, gradovi će platiti projekt i uslugu koju nitko nije vidio. Predsjednik GV-a Gordan Matković, gradonačelnik Krešimir Bubalo i njihovi suradnici danas su imali prečih poslova.