DRAMATIČNO PRIZNANJE

Hrvatska ne zna što treba tržištu rada

13.03.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Stručnjakinja za tržište rada Sanja Crnković Pozaić upozorila je kako Hrvatska nema sustav koji bi trajno pratio i evidentirao tržište rada, kao što ne postoje ni projekcije koja će to zanimanja gospodarstvu biti potrebna u idućih nekoliko godina

'Da bismo mogli planirati obrazovanje tako da ono stvarno reflektira potrebe tržišta rada, morali bismo planirati barem na četiri-pet godina. Projekcije potreba za četiri-pet godina u Hrvatskoj ne postoje, tako da uvijek promašimo pokretnu metu', rekla je Sanja Crnković Pozaić, gostujući na HTV-u u emisiji 'Hrvatska uživo'.

Nekadašnja ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a odnedavno jedna od najbližih suradnica ministra rada Miranda Mrsića, podsjetila je kako se tek 'jednom godišnje, na temelju ankete poslodavaca, dobije nekakav uvid koje će se struke zapošljavati tijekom te godine'.

Najavila je i kako će Ministarstvo rada imati pratiti što se događa na tržištu rada, interpretirati promjene koje se događaju unutar zanimanja, kakve kompetencije mladi ljudi moraju imati tako da ih dobiju i kroz redovno školovanje, ali i da odrasli s dodatnim kvalifikacijama mogu podići svoju razinu zapošljivosti.

'Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ima u planu napraviti sustav prepoznavanja potreba koji će uključivati i dugoročno planiranje koje će imati i predviđanja na razini samih djelatnosti i unutar njih zanimanja koja su ključna za te djelatnosti, tako da bismo mogli svrhovito i na vrijeme mijenjati obrazovne programe', obećala je Crnković Pozaić.

Potvrdila je i kako je neusklađenost obrazovnih programa s onim što treba gospodarstvu 'sigurno jedan od razloga' zašto je Hrvatska po udjelu mladih u ukupnoj strukturi nezaposlenih na neslavnom trećem mjestu u Europi.

'Mora se znati i da je sada recesija pa se mladi često i brže zapošljavaju od starijih radnika, ali i brže gube posao. Fluktuacija je kod njih vrlo brza pa im je problem kako steći radno iskustvo koje je dovoljno dobro da im osigura nekakav trajni posao', istaknula je Sanja Crnković Pozaić.