DVIJE ZAJEDNICE NA ISTOJ ADRESI

Crkva podijelila vjernike u Kopačevu

13.03.2012 u 09:16

Bionic
Reading

U selu Kopačevu na ulazu u Park prirode Kopački rit u Baranji nedjeljom se održavaju dvije mise s jednakim obredom u isto vrijeme. Vjernici mogu birati odlazak u baroknu crkvu u središtu sela ili u stotinjak metara udaljen društveni dom

U crkvi kod Janosa Kopacsi Kettosa, biskupa Reformatorske crkve Mađara u Republici Hrvatskoj, u 15 sati okuplja se oko 50 vjernika starije dobi. Sviraju orgulje, a topao ugođaj upotpunjuje goreća peć u kutu iza svećenika obučenog u crni svileni plašt.

'Nalazimo se u trećoj crkvi na ovom mjestu. Prva je sagrađena u petom stoljeću, ali je izgorjela 1666. godine. Zatim je jedna mala crkva stajala sve do 1804., kada je izgrađena ova velika u koju stane više stotina vjernika', Kettos daje povijesni presjek građevine na adresi Šandora Petefija 4. Dvadesetak godina kasnije izgrađen je jedan manji aneks, s unutrašnje strane odvojen staklenim vratima radi zagrijavanja vjernika zimi.

Na prvom katu društvenog doma, u prostoriji s knjižnicom od tisuću-dvije knjiga i pogledom na seoski trg okupilo se nešto mlađe društvo. Oni su se religiozno odvojili od Kettosijeve crkve iz više razloga. Šandor Jakab, jedan od prezbitera (crkveni laici) Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, crkvene općine Kopačevo, optužuje Kettosija za samovoljno poduzimanje pravnih radnji u ime crkve. 'Svi ugovori od 2004. nisu legalni, jer ih nije imao pravo samostalno potpisati. Prema našim pravilima pravne poslove smiju poduzimati isključivo svećenik i glavni prezbiter u supotpisu', rekao nam je Jakab.

Kettosi pak za Jakabijevu stranu tvrdi da su se politički organizirali, ali bez vjerskih razloga. Jakab je presjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, udruge koja redovno izlazi na parlamentarne i lokalne izbore, ali tvrdi da je razlog odvajanja vjernika isključivo u neslaganju s Kettosijevim vođenjem vjerske zajednice. Budući da za sada nemaju svog svećenika, u pomoć su pozvali Janoša Hajeka, župnika Reformirane crkvene općine iz Karanca, sela udaljenog oko 60 kilometara od Kopačeva.

Premda razdvojeni u svakom pogledu, vjerskom, pravnom, pa čak i društvenom (jer se u selu može čuti da dva vjerska kruga međusobno ne komuniciraju), obje crkve registrirane su na istom mjestu - Šandora Petefija 4, što dokazuje registar vjerskih zajednica Ministarstva uprave. Dakle, obje skupine polažu imovinska prava na crkvu, dvorište i župni stan koji je jedna od većih građevina u selu. Jakabova strana tvrdi da je Kettosija smijenila i da bi sada mogli ući u crkvu. Ipak, dodaje Jakab, čekat će presudu sudskog procesa započetog u svibnju 2011. godine