PROCEDURALNE POGREŠKE

Poraženi traži poništenje HDZ-ovih izbora u Osijeku

12.03.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Skupština je obilovala proceduralnim greškama. Protivno Poslovniku o radu Izborne skupštine članovi izbornog povjerenstva bili su i kandidati na listama, kaže dr. Vranješ

Nema mira u osječkom HDZ-u. Tri dana nakon što je za predsjednika gradskog ogranka izabran Josip Salapić koji žustro podržava Jadranku Kosor, Vladimira Šeksa i Tomislava Ivića, na Predsjedništvo HDZ-a, Nacionalno vijeće, Županijski odbor te Gradski odbor stranke njegov protukandidat dr. Željko Vranješ poslao je prigovor kojim traži poništenje Izborne skupštine, a 'zbog činjenice da osobe koje su bile nadležne za provedbu izbora nisu vodile računa o konzekventnoj provedbi Statuta Poslovnika i Propisnika te su na taj način dopustile da Skupština postane nelegalna i da se nanese velika šteta ugledu HDZ-a'.

'Skupština je obilovala proceduralnim greškama, a glavna je bila ta da su članovi izbornog povjerenstva, predsjednik Jovo Šijan i članovi Mario Bošnjak te Tomislav Zorić, bili i kandidati na listama. Mislim da smo stoga oštećeni jer u Poslovniku o radu Izborne skupštine jasno stoji da izborom rukovodi povjerenstvo u sastavu od tri do sedam članova koji ne mogu biti kandidati na listama', navodi dr. Vranješ.

Na Skupštini je, dodaje, zajedno s još dvojicom članova, htio izjaviti prigovor usmeno na zapisnik, međutim predsjedavajući mu nije htio dati riječ, nego ih je ignorirao. Nije im potom dozvoljen ni usmeni prigovor na zapisnik jer, rekli su im, više nije bilo zapisničara?! Josip Salapić rezultate izbora koji su održani 9. ožujka smatra pravovaljanim, a prigovor tek dokumentom koji nema veze sa zdravom pameti.

'Navedeni nisu bili kandidati za članove gradske organizacije, nego kandidati na listi za izaslanike za županijsku izbornu skupštinu i ni na koji način nisu mogli utjecati na izbor gradskog odbora. Ujedno, postojala je točka utvrđivanja lista kandidata i tada nitko nije imao prigovor. Da je imao, o tome bi se raspravljalo i glasovalo. Izgubili su i sad traže način kako opravdati poraz ', zaključuje Salapić.