BANDIĆ O ŠUMAMA I VJEVERICAMA

'Drvu treba davati ljubavi kao čovjeku i šaptati mu kao ženi'

12.03.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Zagrebačke šume i podaci o njima odsad su i virtualno dostupni struci i građanima preko interaktivnog pregleda na kojemu se radilo četiri godine i još nije gotov, a potrošeno je oko 200.000 kuna

Aplikaciju dostupnu na službenoj internetskoj stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr u rubrici Poljoprivreda predstavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima na konferenciji za medije i pritom ustvrdio: 'U 11 i pol godina znam za svako drvo koje smo posadili, poput pitomih kestena na Bundeku, u Heinzelovoj, Radničkoj, mogao bih nabrajati unedogled. Svjedočio sam odgovornosti o svakom pojedinom drvetu u gradu, a moj je ideal taj da vjeverica sa Sljemena može doći do Save skačući s drveta na drvo.'

'Drvu treba dati ljubavi kao i čovjeku, treba mu šaptati kao i ženi. Tko je posadio jedno drvo, pomogao je opstanku i pridonio budućnosti. Znam svako drvo u gradu i nesretan sam kada idem gradom i vidim usahlo drvo, to je kao da je umro čovjek', nastavio je dalje Bandić i dotakao se Trešnjevke i pitanja zašto ondje nije posađena aleja trešanja, na čiju je sadnju pozvao, jer 'neka je i pitoma, ali samo neka ih se posadi', a zaželio je i aleju lipa.

Kao prirodno bogatstvo šume čine trećinu ukupne površine Zagreba, odnosno 22.300 hektara, te je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo prije četiri godine krenuo u realizaciju projekta interaktivnog pregleda zagrebačkih šuma u cilju stvaranja baze u kojoj će biti objedinjeni svi podaci vezani za njih, bilo da je riječ državnim ili privatnim ili park šumama.

'Projekt od oko 200.000 kuna zamišljen je kao mala enciklopedija o svim vrstama koje su prisutne na području Zagreba, i riječ je o podacima koji su dostupni svima jer riječ je o živom tijelu koje se ne smije zapustiti, a šume su pluća grada', istaknula je voditeljica projekta Dinka Matošević iz Šumarskog instituta Jastrebarsko.

Kokoši ostaju; Madonna ne dolazi - rastužila Bandića

Ipak, nisu još svi podaci na karti, ali ona će se moći nadopunjavati pa bi svakako bilo zgodno vidjeti tko su vlasnici privatnih šuma koje prevladavaju u podsljemenskoj zoni, pogotovo kad je riječ o jednom dvorcu podno Šestina u kojem živi glavni hrvatski tajkun, ali na pitanje o tome na presici su samo rekli da to nije tema ove konferencije pa se priča prebacila na životinje, naime nakon 12 godina Grad je odlučio proširiti granice u kojima je zabranjeno držanje domaćih životinja, s iznimkom kokoši.

Kako je kazao Emil Tuk, gradski pročelnik za poljoprivredu: 'Više nije bila moguća ta interakcija zbog izgrađenosti grada. Postojat će prijelazno razdoblje do kraja godine i neće biti rigoroznih i represivnih mjera, ali dosadašnja situacija nije više moguća.'

Bandić je kazao i da mu je žao što je otkazan koncert Madonne u Zagrebu: 'Ne znam zašto je došlo do otkazivanja koncerta jer bih i ja došao. Bilo bi to dobro za Zagreb jer bi sigurno došlo nekoliko tisuća ljudi izvan grada pa bismo možda uprihodili koju kunu više', kazao je Bandić, istaknuvši da to govori i kao gradonačelnik i kao predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba.