'ZARADA' OD KORUPCIJE

Država zaplijenila (samo) 255 milijuna kuna imovine

12.03.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Od korupcije ne zarađuje nitko, bar ne dugoročno, ali država se može pohvaliti da je na račun otvorenih istraga i pravomoćnih presuda prošle godine privremeno zaplijenila imovinu u vrijednosti od 255 milijuna kuna. Od toga je 79 milijuna već upisano u državnu blagajnu

Iz godine u godinu povećava se vrijednost imovine koju država plijeni osumnjičenicima i optuženicima, odnosno oduzima osuđenicima zbog počinjenja kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije. Dok 2008. godine službeno nije zamrznuta ni kuna u kaznenim postupcima, već prošle godine taj se iznos popeo na 255 milijuna.

Godine 2010. vrijednost zamrznute imovine bila je 50.923 kune, a 2009. godine 55.317 kuna. Kada je u pitanju oduzimanje imovine nakon pravomoćnih presuda, ona se uglavnom odnosila na kaznena djela preprodaje opojnih droga i međunarodni šverc ljudima, a država je na njihov račun 2011. godine 'zaradila' 79 milijuna kuna

Država je proteklih godina plijenila Sanaderove umjetnine, račune i dio kuće, ali i zgradu središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Naime, HDZ je kao pravna osoba u aferi Fimi media optužen da je nezakonitim poslovanjem skupio 32 milijuna kuna. Blokada zgrade zajam je da će država, u slučaju pravomoćne presude, naplatiti štetu.

Navedeni iznosi tek su kap u neistraženom moru nelegalnog bogaćenja u Hrvatskoj. Ako se obistine najave da će Porezna uprava pozvati na red svih 500-tinjak poreznih obveznika koji imaju puno veću imovinu od svojih legalnih prihoda i ako DORH temeljito bude radio svoj posao, iznos zamrznute imovine za 2012. mogao bi premašiti sva očekivanja.