OBNOVA JAVNIH ZGRADA

Čačićev 'new deal': Uštedjeti i zaposliti 50.000 ljudi!

11.03.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Vlada za desetak dana pokreće investicijski ciklus vrijedan 1,8 milijardi kuna koji bi trebao pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, a posrnule građevinske tvrtke vratiti u život, otkriva Jutarnji list, dodajući da je glavni akter u projektu prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Riječ je o projektu rekonstrukcije objekata u vlasništvu države, gradova i općina prema načelu energetske učinkovitosti, koji bi trebao zaposliti najmanje 50 tisuća ljudi. U ovoj godini planira se obnova oko 500 takvih objekata na području cijele Hrvatske, piše Jutarnji list

Uspije li Vlada u svom naumu, ovo bi mogao postati hrvatski mini new deal, projekt koji bi Kukuriku koaliciji mogao biti glavni adut za ostanak na vlasti.

Država i jedinice lokalne samouprave u svom vlasništvu imaju, procjenjuje se, oko 11 tisuća objekata koji godišnje na račun energenata i vode progutaju čak 1,67 milijardi kuna. Glavni uzrok enormne potrošnje jest taj što su zgrade državne uprave u lošem stanju, neke su stare i više od 50 godina, nisu održavane i nisu učinkovite.

Prosječna potrošnja energije u javnim zgradama je od 250 do čak 350 kilovatsati po četvornom metru, odnosno pet puta više nego što bi prema standardima EU-a zgrade trebale trošiti.

U sklopu projekta 'Dovesti svoju kuću u red', koji u Hrvatskoj provodi agencija UNDP, prvi put se izrađuje registar koji prati potrošnju u svim javnim objektima, a na temelju tih podataka napokon znamo koliko trošimo i na koji način možemo uštedjeti i reducirati emisiju stakleničkih plinova.

Cjelovitom obnovom javnih zgrada primjenom mjera poboljšanja energetske učinkovitosti moguće je uštedjeti čak i do 60 posto. To bi značilo da bi država samo na energentima i vodi godišnje mogla uštedjeti gotovo milijardu kuna. S manjim intervencijama zgrade bi trošile 30 posto manje na struju, plin, vodu i grijanje. Uz te velike uštede, ovim projektom građevinske tvrtke digle bi se iz pepela, a pročelja javnih zgrada napokon bi izgledala ljepše.