KOSORIČIN ADUT

Salapić novi predsjednik osječkog HDZ-a

10.03.2012 u 11:59

Bionic
Reading

S jednim glasom iznad natpolovične većine, Josip Salapić pobijedio je na sinoćnjim izborima Gradske organizacije HDZ-a Osijek već u prvom krugu sa 75 glasova izaslanika. Unatoč pozivima na zajedništvo i jedinstvo u stranci, poklonici trojce kandidata za predsjednika osječkog odbora nisu krili međusobnu netrpeljivost

Premda je dosadašnji predsjednik Tugomir Kuduz otvarajući izborni sabor apelirao da se ne zaboravi 'da smo mi HDZ i da je HDZ najvažniji', Salapićevi konkurenti iznijeli su prigodom predstavljanja programa oštre kritike na dosadašnji rad stranke.

Tako je dr. Željko Vranješ, inače ravnatelj Kliničke bolnice Osijek, pozvao stranačke kolege na stvaranje zajednice u kojoj se članovima neće prijetiti jer imaju drugačije mišljenje, niti ljude izbacivati iz stranke jer imaju hrabrosti govoriti istinu. Bude li izabran za predsjednika, jamči da će se 'o bitnim pitanjima HDZ-a u Osijeku i odlučivati u osječkom odboru, a ne u Bizovcu, Valpovu, Zagrebu ili drugom centru moći' (misleći na Salapića koji je odrastao u Bizovcu, Tomislava Ivića iz Valpova i Vladimira Šeksa iz Zagreba).

'Zakulisne igre i lomljenje viših interesa preko osječkog HDZ-a nama iza leđa, stajalo nas je sudjelovanja u gradskoj vlasti. Raspuštanje gradske organizacije prije godinu dana, neposredno nakon trijumfa na mjesnim izborima, bila je loša odluka. Zbog toga je HDZ na parlamentarnim izborima polučio u Osijeku najlošiji rezultat dosad. Osječki je HDZ u svim hrvatskim vladama proteklih 20 godina imao samo dva ministra i to po pola mandata, što je nedopustivo, s obzirom na to da je Osijek četvrti grad u Hrvatskoj, iz kojega je HDZ i potekao', rekao je Vranješ

'KONTINUITET GUBITNIČKE POLITIKE'


Željko Kovačević
kandidirao se za predsjednika motiviran 'ozbiljnom krizom što je HDZ u Osijeku proživljava i nužnošću demokratizacije stranke'.

Politiku HDZ-a u Osijeku nazvao je potrošenom, neorganiziranom i gubitničkom. 'Zbog toga praktički nikad nismo obnašali vlast u gradu. Izbore smo gubili bez ikakvih posljedica za vodeće ljude stranke. Isti su ljudi vodili stranku rukovodeći se osobnim interesima i opstankom na pozicijama pod svaku cijenu, a oni koji su na terenu imali rezultate, nisu dobivali šansu. Pobjeda bilo kojeg od mojih protukandidata značila bi dodatnu podjelu i rastakanje HDZ-a u Osijeku te bi predstavljala kontinuitet gubitničke politike', oštar je bio kandidat iz Višnjevca, no izaslanicima se više svidio Salapićev 'light govor' u kojem je najavio da neće reći ništa loše o protukandidatima, jer moraju biti zajedno u dobru i u zlu.

'Ja sam HDZ! Volim svoju stranku koja mi je omogućila studentsku stipendiju i drugi zastupnički mandat u Saboru. Ne želim biti šef niti predsjednik HDZ-a, nego prijatelj, suradnik kojemu možete reći što god hoćete. Svakome od vas mogu pružiti ruku i oprostiti ono što prema meni u ovoj kampanji nije bilo korektno. Kao predsjednik HDZ-a grada Osijeka surađivat ću sa svim političkim opcijama. Od večeras moramo poslati poruku zajedništva, demokracije i poštenja', pomirljivo je govorio Josip Salapić, inače i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

OPTUŽBE ZA IZBORNI INŽENJERING

Dr. Vranješ upozorio je novinare nakon proglašenja rezultata da je vodstvo GO-a već na startu osiguralo Salapiću prednost od 45 glasova u odnosu na dvojicu drugih kandidata, 'jer su glasovali za onoga koji ih je izabrao za Sabor. Imao je iza sebe Gradski odbor, stranačku organizaciju i mladež koju je izabrao nakon raspuštanja mladeži bivšega GO-a', 

Vranješ se zbog toga sa 49 dobivenih glasova smatra moralnim pobjednikom, dok je Kovačević dobio 22 glasa. Njihovi nezadovoljni pristaše optužuju vodstvo stranačkog odbora za izborni inteženjering, a nakon proglašenja rezultata čule su se i uvrede na račun Salapićevih pristaša, kada im je donedavno istaknuta članica Gradskog odbora doviknula da su 'gradski pederi' i 'gradski idioti. 

Novog predsjednika prvi put je između više kandidata biralo 145 izaslanika. Izabrani su i izaslanici za Opći sabor u svibnju: Stjepan Dernaj, Marela Đurić i Željko Opačak.

Kao novi predsjednik, Josip Salapić najavio je prvu sjednicu osječkog HDZ-a za ponedjeljak u prigradskom naselju Sarvaš.