Hrvatska MINISTAR OBRANE KOTROMANOVIĆ

'Obilježavat ćemo Oluju bez obzira na presudu'

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas da će Hrvatska nastaviti obilježavati vojnu operaciju 'Oluju' bez obzira na presudu Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

'Slavit ćemo 'Oluju'. Zašto? Jer je to bez ikakve dvojbe bila najvažnija operacija u hrvatskoj povijesti, i slavit ćemo je uvijek časno, važno i pošteno, a za hrvatsku vojsku ćemo uvijek moći reći da je bila pobjednička vojska', kazao je Kotromanović u intervjuu za radio Soundset odgovarajući na novinarsko pitanje hoćemo li i dalje slaviti 'Oluju' ako Haaški sud potvrdi osuđujuću prvostupanjsku presudu generalima Gotovini i Markaču.

Pitanje proslave 'Oluje' pokrenule su izjave glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza dane u intervjuu za internetski portal H-Alter u kojem je rekao da je 'na odgovornima na državnoj razini da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini' te da je 'neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina'.

Ministar Kotromanović danas je optužio telekom operatere T-Com i VIPnet da su 15 godina koristili releje Ministarstva obrane, a da nisu platili ni kune za uslugu koja je, prema njegovim procjenama, MORH-u trebala donijeti preko 15 milijuna kuna. 'Tome smo sad stali na kraj', kazao je.

Napomenuo je kako je po ulasku u to ministarstvo zatekao niz propusta u ugovorima s telekom operaterima, a osobito ga ljuti ugovor za fiksnu telefoniju koji MORH ima s T-Comom.

'Kad sam ušao u Ministarstvo, zatekao sam niz propusta. Imamo ugovor s T-Comom iz 1999., trošimo 29 milijuna kuna godišnje na čvrste telefone. To je područje koje bi trebalo urediti. Ući ćemo u pregovore s drugim operaterima i tu ćemo u idućem razdoblju smanjiti dosta sredstava koje smo trošili za takve stvari', kazao je, napomenuvši kako je reakcija VIPneta i T-Coma bila izrazito nezadovoljavajuća.

'Jako sam nezadovoljan njihovim odgovorom. Žele platiti jedan dio sredstava, jedan dio je navodno ušao u zastaru, a predlažu daljnje korištenje naših releja za smiješnu cifru. Nitko više nije idiot i postavit ćemo se prema njima kako se Ministarstvo trebalo postaviti i prije - vojnički', kazao je.

Kotromanović je najavio i drastično smanjenje broja ljudi, odnosno administracije u MORH-u. U sljedećih pola godine otići će dvjesto ljudi, a do 2014. još dvjesto, pa će sa sadašnjih 1115 zaposlenika broj spasti na 700. To bi učinilo Ministarstvo bržim i efikasnijim. 'Tražim od ljudi da se brinu o državnim sredstvima kao o vlastitim sredstvima', kazao je Kotromanović, koji je najavio i smanjenje broja generala sa sadašnjih 38 na 27.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još