NOVAC ZA SP U RUKOMETU

HRS više ne traži 28 nego 20 milijuna kuna

04.12.2008 u 15:44

Bionic
Reading

Čelnici gradova domaćina SP-a u rukometu i predstavnici Hrvatskog rukometnog saveza bili su danas na sastanku kod ministra financija Ivana Šukera i čini se da su na korak do dogovora oko toga s koliko bi novca gradovi trebali participirati u ukupnom trošku

Čitav problem nastao je prije nekoliko dana kada je iz HRS-a gradovima stigao prijedlog ugovora sa svotama koje su šokirale tamošnje čelnike, a koje se na ranijim sastancima nikada nisu spominjale.

Tako je Zagreb trebao platiti 10 milijuna kuna, Split četiri, a Zadar, Varaždin, Osijek i Poreč po 3,5 milijuna. Doznalo se tada da je HRS poslao prijedloge cijene hotela koje su udvostručene u odnosu na stvarno stanje stvari, u javnost je procurilo da je samo za četiri dana cateringa u Zadru bilo predviđeno 100 tisuća eura, pale su teške riječi, premijer Sanader zahtjev je nazvao pretjeranim, ali čini se da je kompromis pronađen.

'Razriješeni su svi nesporazumi i rashodi nisu sporni', kazao je ministar Ivan Šuker, a na njegove riječi nadovezao se splitski gradonačelnik Ivan Kuret rekavši da će gradovi sve troškove pomno analizirati i na njima, ako je moguće, uštedjeti, kako bi se smanjili troškovi organizacije, a jedan od načina bit će i ugovaranje jeftinijeg smještaja za sve sudionike prvenstva.

Iz izvora bliskih gradonačelnicima saznajemo da su čelni ljudi HRS-a odmah u startu rekli da 28 milijuna kuna treba uzeti s rezervom. Troškovi bi se, neslužbeno saznajemo, trebali smanjiti za oko 25 posto.

Drugim riječima, Haulikova je s početnih 28 milijuna kuna troškovnik gradova spustila na oko 20 milijuna kuna, od čega će polovica pasti na teret Zagreba, čiji su čelnici do prije nekoliko dana tvrdili da traženu cifru neće platiti jer je prenapuhana, ali su na nju u konačnici pristali.

Preostalih 10 milijuna trebalo bi se prerasporediti na preostalih pet gradova, ali po kojem modelu, nije poznato, budući da su procjene realnih troškova (Poreč - 300 tisuća kuna, Varaždin - 1,5 milijun kuna) dosta varirale.

'Rukometni savez u sveukupnim troškovima koji trenutačno iznose oko devet milijuna eura mora osigurati kompletan smještaj za sve reprezentacije, delegate, suce, službeno osoblje, kao i kompletnu opremu za volontere, zaštitare, press centre te platiti prijevoz za sve sudionike', kazao je predsjednik HRS-a Sandi Šola i dodao da je već prodano 30 posto karata za prvenstvo, a predviđa da će sveukupna zarada od te prodaje biti oko dva milijuna eura.