MIROSLAV TUĐMAN ZAKLJUČIO

'Abdić je dugoročno bio lojalan bošnjačkoj politici'

09.03.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, danas pušten na slobodu iz pulskog zatvora, svojedobno je dobro surađivao s pokojnim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom i s bosanskim Srbima protiv interesa Bošnjaka. Njegovo puštanje na slobodu komentirao je najstariji sin prvog predsjednika Miroslav Tuđman koji je, osvrćući se na ratne devedesete, istaknuo kako je Abdić bio prisiljen orijentirati se na sve strane iz taktičkih razloga, a da je dugoročno bio lojalan bošnjačkoj politici

Fikret Abdić je, navodi Tuđman, bio osoba koja je dobila više glasova od Alije Izetbegovića za Predsjedništvo BiH-a. Prema tome, on je trebao biti predsjednik Predsjedništva, no on je to prepustio Izetbegoviću, zaključio je Tuđman.

Kad su u pitanju Abdićeva odgovornost za ratne zločine, Tuđman je rekao kako se tu vjerojatno mislilo na onu situaciju kad je bihaćko područje bilo u izolaciji i kad je trebalo smisliti rješenje kako preživjeti. 'Da bi smanjio politički utjecaj Fikreta Abdića, Izetbegović ga je isključio iz Predsjedništva na jedan način koji nije primjeren demokratskim standardima, da se pristojno izrazimo. Što se ostalog tiče, na bošnjačkoj sceni nije se uvažavala ta politička i vojna situacija prema kojoj je Bihać bio specifičan. Da bi preživio pod takvim okolnostima, Abdić je bio prisiljen orijentirati se na sve strane iz taktičkih razloga. Dugoročno on je bio lojalan bošnjačkoj politici', ocijenio je Miroslav Tuđman.

Na pitanje čime je motivirano to masovno oduševljene Abdićem i hoće li uspjeti kapitalizirati svoju popularnost kroz političko djelovanje, Tuđman je rekao kako je Fikret Abdić svoj ugled i status izgradio prije devedesetih godina kad je kombinatom Agrokomerc cijeli taj kraj gospodarski osnažio i na temelju toga osvojio glasove birača. S druge strane, ističe, jedini sukob koji je bio u Bihaću bio je između Bošnjaka, tako da su na tom području ostali njegovi pristaše.

'Pitanje je u kojoj mjeri će na staroj slavi moći graditi svoju politiku, zapravo ovisi o tome koliko će on sam biti u poziciji da nešto poduzme. Također, pitanje je koliko će se njegovo bivše ekonomsko iskustvo moći implementirati u današnji gospodarski napredak', zaključio je Tuđman.