NEZADOVOLJNI PROIZVOĐAČI

Mljekari šalju ugovore s bankama ministru Jakovini

09.03.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) odlučio je poslati ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini ugovore koje njegovi članovi imaju s bankama da bi se mogao uvjeriti u to da od 1. travnja više neće, zahvaljujući njemu i Vladi RH, moći ispunjavati svoje obaveze

'Imali smo sastanak u Ministarstvu i najave da će se početi poduzimati određene mjere. Isplate potpora od 600 kuna po hektaru nisu dovoljne za sjeme jer sjeme košta tisuću kuna. Odluke koje Vlada donosi su prebrze i prenagle i evidentno je da mliječna industrija više neće ovisiti o našem mlijeku. Uvoz mlijeka raste, a broj hrvatskih proizvođača mlijeka iz godine u godinu pada', kazao je predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar.

Mljekari napominju da mjere koje Vlada poduzima nisu dovoljne i da reforme koje se trebaju provesti moraju biti korijenite i duboke.

'Tražimo da ugovori koje industrija potpisuje s proizvođačima budu na šest mjeseci ili godinu dana', naglasio je Rešetar.

Branko Zorić,
dopredsjednik HSUPM-a, smatra da po sadašnjoj otkupnoj cijeni mlijeka proizvođači više ne mogu poslovati i da je samo pitanje vremena kada će ljudi početi otpuštati zaposlene na svojim farmama i gospodarstvima.

'Hrvatska uvozi deset milijardi kuna hrane i sad ćemo uvoziti još više. Ovako se više ne može opstati. Prema Pravilniku o isplati potpora za 2012. godinu, nametnuti su nam standardi koji su stroži nego u Europskoj uniji', naglasio je Zorić.

Proizvođači za zaključak dodaju da se po novom Pravilniku od njih očekuje da zadrže proizvodnju na sadašnjoj razini, ali smatraju da to neće biti moguće s obzirom na poticaje.