NA MESIĆEV POZIV

Monegaški princ prvi puta u Hrvatskoj

21.04.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Monegaški će princ Albert, na poziv predsjednika Stjepana Mesića, doputovati u dvodnevni posjet Hrvatskoj. O bilateralnim pitanjima razgovarat će sa svojim domaćinom te drugim visokim hrvatskim dužnosnicima

ZAGREB - Hrvatska i Kneževina Monako uspostavile su 2007. diplomatske odnose, a ovo je prvi put da monegaški princ dolazi u posjet Hrvatskoj. Hrvatska i Monako već više godina surađuju na raznim područjima, posebice na području razminiranja, piše HTV.

Monako je s Hrvatskim nacionalnim centrom za razminiranje CROMAC-om 2007. godine potpisao trogodišnji ugovor o razminiranju pograničnog područja uz Dunav i parka prirode Kopački rit. Drugi projekt djeluje od 2006, a odnosi se na sudjelovanje Monaka u gradnji Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Rovinju. Očekuje se da će Centar u Rovinju proraditi 2010, a monegaški princ u srijedu će obići taj centar. Princ Albert sutra će u Poreču razgledati i Eufrazijevu baziliku.

Monako i Hrvatska surađuju i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za Muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini.