MINISTAR VRDOLJAK O SUKOBU INTERESA

'Brat s bratom može poslovati, ako nije u javnoj službi'

08.03.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak odbacio je, nakon sjednice Vlade, bilo kakvu povezanost s imenovanjem Zvonka Ercegovca, za kojeg tvrdi da mu je samo poznanik, u upravu HEP-a

Novinare je zanimao Vrdoljakov komentar na priču koju je objavio Jutarnji list, a prema kojoj osječka tvrtka Mijo d.o.o., u vlasništvu brata nedavno imenovanog člana uprave HEP-a Zvonka Ercegovca, već godinama posluje upravo s HEP-om.

Čak je i sjedište tvrtke Mijo, kojoj je u opisu posla niskogradnja i hidrogradnja, na istoj adresi, odnosno u velikoj obiteljskoj kući u kojoj stanuje i Zvonko Ercegovac.

Na novinarsko inzistiranje je li imao utjecaja na imenovanje Ercegovca te postoji li sukob interesa budući da bratova tvrtka posluje upravo s HEP-om, ministar Vrdoljak samo je odgovorio kako 'nema komentara', dodajući kako se 'svašta piše i komentira'.

Ipak je potvrdio kako je Zvonko Ercegovac njegov poznanik te ponovio kako nije utjecao na njegovo imenovanje za člana Uprave HEP-a

'Pitali su me, a ja sam rekao da ga poznajem, da je riječ o dobrom stručnjaku i da stojim iza toga', odgovorio je Vrdoljak. Opovrgnuo je i da se radi o višemilijunskim poslovima te ustvrdio kako ne smatra da je obitelj Ercegovac u sukobu interesa

'Brat sa bratom može raditi, ako nije u javnoj službi. Zakoni se trebaju početi poštivati. Mi smo oni koji ih poštivaju', rekao je Vrdoljak.

Po Vrdoljakovim riječima, koji se poziva na podatke koje je dobio od svog poznanika, tvrtka Mijo ima ukupne prihode od dva milijuna kuna, dok je ispod pola milijuna od poslova koje je radila s HEP-om.

'I ti poslovi će, temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa, biti zabranjeni. Sada, od ovog trenutka, zabranjeno je da ta firma bilo što odradi za HEP', zaključio je ministar Ivan Vrdoljak.

Jutarnji list još navodi i kako je Zvonko Ercegovac i prije imenovanja u upravu radio na nižim funkcijama u osječkom HEP-u te da se pitanje sukoba interesa postavljalo i ranije, no sve to nije bilo prepreka za poslovanje s bratovom tvrtkom.