ODVJETNICA MATIJEVIĆ VRSALJKO

Upoznajte Zagrepčanku godine

08.03.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko izabrana je za Zagrepčanku godine, odlučila je zagrebačka Gradska skupština

Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se za izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu, posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava i rezultate u podizanju kvalitete života žena u Zagrebu.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko bila je prva pravobraniteljica za djecu, a od 1992. do 2003. besplatno je zastupala žene i djecu žrtve nasilja pred sudovima i centrima za socijalnu skrb kao jedina odvjetnica Autonomne ženske kuće, prvog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Poznata je po svom senzibiliziranju domaće javnosti u zaštiti prava žrtava pa je 2003. prvi put donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a Matijević Vrsaljko bila je predsjednica radne skupine za njegovu izradu. Ova ugledna odvjetnica danas je voditeljica pravnog tima udruge B.a.B.e.

Odvjetnica je, osim laskave titule, dobila novčanu nagradu od 50 tisuća kuna.

Za Zagrepčanku godine bile su predložene brojne žene iz javnoga života Zagreba, a među njima i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koju su za tu nagradu predložili članovi Udruge Petrinih pletilja.

Uz današnju slavljenicu, u 'utrci' za Zagrepčanku godine bile su Sandra Bischof Vukušić, profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Martina Baričević, profesorica hrvatskog jezika, Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli, Maja Uzelac, predsjednica udruge Mali korak, Amelija Tomašević, direktorica Turističke zajednice Zagreba, kao i Jadranka Apostolovski, predsjednica udruge Mobbing.