NEDOUMICE OKO VIZNOG REŽIMA

Na sjednici Vlade zaiskrilo između Milanovića i Pusić

08.03.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada odlučila je privremeno ukinuti vizni režim za državljane Azebajdžana, Kazakstana, Rusije i Ukrajine. Odluka se odnosi na tzv. nositelje valjanih običnih putovnica od kojih se neće tražiti vize za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak do 90 dana, a trajat će od 1. travnja do 31. listopada

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pojasnila je da se radi o praksi koja se postojala i ranije, ali je sad proširena i na građane Azerbajdžana. No premijeru Zoranu Milanoviću nije bilo jasno zašto se takve odluke donose pa ukidaju, odnosno zašto su građani neke zemlje ‘pola godine opasni, a pola godine nisu’.

‘Temeljem kojih kriterija se uvodi takva diskreciono-diskriminatorna odluka? Kao da na prodaju stavljate nešto što prodajete za 100 kuna, pa prodajete za 30, pa opet za 100. Kad uđemo u Schengen, to će biti mandatorno - ili ima ili nema viza’, rekao je Milanović.

Nedoumice premijera Milanovića dovele su do ‘manjih iskrica’ s ministricom Pusić, koja je najavila ‘katalog primjedbi na vizni režim’. ‘Nemaju sve zemlje iste uvjete za vizni režim - neki su uvjeti čvršći, a neki liberalniji’, pojasnila je ministrica Pusić

I dalje je premijeru Milanoviću posve nelogično bilo nešto 'ukinuti, pa vraćati natrag’, pa je rekao da Vlada mora utvrditi jasne kriterije.

Ni meni kriteriji nisu jasni, pa sam od pomoćnice zatražila da organizira sastanak sa svima koji su zaduženi za tu problematiku’, obećala je ministrica Pusić.

Na tom će se sastanku naći predstavnici gospodarskih komora i udruge poslodavaca, kao i predstavnici zemalja koje imaju značajnije investicije u Hrvatskoj, kako bi napravili katalog primjedbi na vizni režim, režim ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te razgovarali o svim preprekama za investiranje i poslovanje u Hrvatskoj.

Vlada je prihvatila i izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava.

'Iz tog izvješća vide se dva trenda - smanjenje broja neriješenih starih predmeta na sudovima, građanskih za 11 posto, a kaznenih za 20 posto, ali i povećanje ukupnog priljeva predmeta', potvrdio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Ministrica Vesna Pusić je podsjetila da je Hrvatska u završnoj fazi monitoringa, najvažnijim ocijenivši tzv. sveobuhvatno izvješće u listopadu.

'O tom će izvješću u ovisiti hoćemo li ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine', zaključila je ministrica Vesna Pusić.