POBRKANI LONČIĆI

'MVPEI se osramotio odgovorom Foreign Officeu'

21.04.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Upozorenje britanskog ministarstva vanjskih poslova da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala te izvještaj BBC-ja o tim problemima uzburkali su zadnjih dana domaće političke i diplomatske krugove, mada Hrvatska svojim državljanima savjetuje oprez pri putovanju u Veliku Britaniju dvije godine nakon terorističkih napada u Londonu. Ili pokušaja terorističkih napada?

ZAGREB - Na internetskim stranicama MVPEI-ja je barem do ponedjeljka pod savjetima za putovanje među ostalim stajalo: 'Britanska vlada podigla je stupanj pripravnosti na kritičnu razinu. Britanska vlada proglašava najviši stupanj pripravnosti kritičnim u trenutku kada smatra kako je vrlo vjerojatno da će doći do novih napada. Hrvatske građane koji putuju u ili iz Velike Britanije upozoravamo na pojačane mjere sigurnosti u zračnim lukama. Osobe koje namjeravaju putovati za Veliku Britaniju neka se obrate svojoj aviokompaniji ili tour-operatoru radi najnovijih informacija'.

Preporuka je vrijedila od 2. srpnja 2007. godine 'do daljnjeg', a na internetskim stranicama bila je i u ponedjeljak 20. travnja, piše Novi list.

'Informacija o putovanju u Ujedinjeno Kraljevstvo nosi nadnevak iz 2007. godine, kada su u Londonu izvedeni veliki teroristički napadi u kojima je poginuo i ranjen veliki broj ljudi. Nakon spomenutih napada britanska policija i tajne službe otkrile su pokušaje još nekoliko napada na različite ciljeve. Zbog svega navedenog, te činjenice da je Velika Britanija u tom smislu rizična zemlja koja može biti meta novih napada dosad nismo mijenjali tekst spomenute informacije', poručili su sa Zrinjevca.

U utorak, 21. travnja, na stranici MVPEI-ja stajalo je pak da preporuka vrijedi od 20. travnja 2009. godine. 'Nemamo saznanja koja bi ukazivala na potrebu odgode putovanja. Ipak, savjetujemo oprez zbog činjenice da je Velika Britanija bila izložena terorističkom napadu u Londonu u srpnju 2007. godine. Tijekom proteklih godina bilo je i nekoliko pokušaja organiziranja novih terorističkih napada od strane globalne terorističke mreže Al Kaide. Ponovno su aktivne disidentske skupine IRA-e u Sjevernoj Irskoj, koje su u prošlosti napadale različite ciljeve i na području Velike Britanije', pisalo je danas do poslijepodnevnih sati na internet stranici MVPEI-ja. Tada je formulacija promijenjena. Zašto?

Teroristički napad na londonsku podzemnu željeznicu u kojem su poginule 52 osobe a ozlijeđeno ih je oko 700 dogodio se u srpnju 2005. godine, a ne 2007. godine, kako je navodio MVPEI. Osim, naravno, ako u MVPEI-ju nisu mislili na posljedice osujećenog terorističkog napada 2007, kada je britanska policija deaktivirala eksplozivne uređaje pronađene u dva automobila u Londonu. No ta se akcija dogodila 29. lipnja, čime je isključeno da je MVPEI ciljao na izloženost Britanije terorističkom napadu u srpnju 2007, kako su ranije naveli.

Najsvježiji savjet za putovanje u Veliku Britaniju sada glasi: 'Nemamo saznanja koja bi ukazivala na potrebu odgode putovanja. Ipak, savjetujemo oprez zbog činjenice da je Velika Britanija bila izložena pokušajima terorističkih napada sredinom 2007. godine. Tijekom proteklih godina bilo je i nekoliko pokušaja organiziranja novih terorističkih napada od strane globalne terorističke mreže Al Kaide. Ponovno su aktivne disidentske skupine IRA-e u Sjevernoj Irskoj, koje su u prošlosti napadale različite ciljeve i na području Velike Britanije'.