KAPTOL UZVRAĆA UDARAC

Otkaz zbog karikatura protiv Crkve?

21.04.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Tihomir Lovrić, 38-godišnji vjeroučitelj iz osnovne škole u Zagorju, svojim je karikaturama kojima kritizira Crkvu uznemirio crkvene krugove. Zagrebačka nadbiskupija pokrenula je istragu zbog karikatura poput one velečasnog Zlatka Sudca kojega je prikazao kao osobu koja umjesto stigmi na čelu ima nacističku svastiku, a u lijevoj ruci drži goruću gay zastavu

ZAGREB - Lovrić se odlučio povući iz javnosti. 'Ne mogu razgovarati s novinarima. Toliko me ljudi sada zove, nemam toliko vremena', rekao je Lovrić za Jutarnji list, te uputio novinare na izvjesnog Milana Leskovara, koji nije bio rječitiji.

Rekao je jedino da su angažirali odvjetnika i da će tužiti Slobodnu Dalmaciju u kojoj su karikature objavljene.

Zagrebačka nadbiskupija službeno je najavila istragu. Odgovor u kojem stoji 'ispitat će se objavljeno i utvrditi stvarno stanje stvari te će se u skladu s time dalje postupiti' poslala je glasnogovornica Matilda Kolić Stanić, koja je također Lovriću poslužila kao inspiracija za karikaturu na kojoj ju je nacrtao u vrućim hlačicama s natpisom 'Otvorit ću Kaptol Javnosti'.

U Katehetskom uredu Zagrebačke nadbiskupije podignuli su telefonsku slušalicu, ali se nitko nije javio. Ženski glas nastavio je razgovor na drugom telefonu.

'Da, on je vjeroučitelj u Zagorju. Već smo imali problema s njim. Znao je vikati na profesore u zbornici, a sada i te karikature. Čini se da je zbog nečega frustriran. Očito postoji neka frustracija', objašnjavala je nekome gospođa iz Katehetskog ureda.

'Ne bi bilo dobro da sada prekinemo s njim suradnju. Sada svi čekaju da to učinimo. Treba vidjeti što ćemo. Treba vidjeti je li otkaz baš sada potreban. Bilo bi najbolje kada bi ga pomoćnik biskupa pozvao na razgovor', čuo se ženski glas.

'Novinarima ne treba ništa govoriti. Jer oni sada zovu, pitaju što ćemo poduzeti. Treba im samo reći da ćemo proanalizirati objavljeno', rekla je gospođa koja je, nakon što je prekinula razgovor, zaboravila na podignutu slušalicu, pa su je novinari  nazvali malo kasnije. Nakon što su se gospođi istoga glasa predstavili, rekla je da još nisu vidjeli objavljene karikature.

'Nismo još vidjeli karikature, pa ćemo tek kasnije donijeti odluku. Prvo trebamo proanalizirati objavljeno', rekla je ne želeći se predstaviti. Na upit što je utvrdio nadzor Katehetskog ureda kad je bio u redovitoj kontroli rada vjeroučitelja Lovrića, odgovorila je da nisu bili u kontroli.

Ravnateljica osnovne škole u mjestu Sv. Križ Začrtje, Štefica Petrač, rekla je da je analizom utvđeno da vjeroučitelj Lovrić dobro radi svoj posao.

'Činjenica je da nismo bili u potpunosti zadovoljni njegovim radom jer ima problema s disciplinom učenika. Ali prije godinu dana u nadzoru je bila osoba iz Katehetskog ureda Zagrebačke biskupije i utvrdili su da je s Lovrićevim radom sve u redu', rekla je ravnateljica Petrač.