Hrvatska IUCN PRIMIO ŠEST ČLANICA IZ HRVATSKE

Državni zavod za zaštitu prirode postao član svjetske organizacije

Državni zavod za zaštitu prirode primljen je u članstvo Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) na sastanku vijeća te organizacije održanom nedavno u Glandu u Švicarskoj. Hrvatska je sada u toj međunarodnoj organizaciji predstavljena sa šest punopravnih članica

Osnovano 1948. godine, IUCN je najveće i najvažnije udruženje za zaštitu prirode u svijetu koje trenutno okuplja preko tisuću vladinih i nevladinih organizacija iz više od 160 zemalja svijeta. Ova svjetska organizacija promiče i praktički radi na zaštiti cjelovitosti i raznolikosti prirode i održivom korištenju prirodnih resursa.

'Radi se o velikom priznanju radu Državnog zavoda za zaštitu prirode, koje će doprinijeti kvalitetnijoj primjeni međunarodnih spoznaja u zaštiti prirode, ali i kvalitetnijoj percepciji Hrvatske, pa i Zavoda u postignućima na tom području', izjavio je za tportal u povodu primanja u članstvo Davorin Marković, ravnatelj DZZP-q.

Organizacija IUCN poznata je po provedbi znanstvenih istraživanja, međunarodnim projektima, okupljanju predstavnika država, vladinih i nevladinih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda, predstavnika lokalne zajednice i velikih kompanija, u raspravama i donošenju odluka o očuvanju prirode i održivom razvoju.

U okviru IUCN-a djeluje šest komisija i oko 11 tisuća volontera koji su zatim podijeljeni u projekte i akcijske grupe koje rade najvećim dijelom na zaštiti vrsta i biološkoj raznolikosti općenito, kao i na upravljanju staništima i prirodnim bogatstvima. Države članice preko IUCN-a mogu dobiti pomoć u razradi i provedbi strategija zaštite prirode te pomoć u provedbi projekata na terenu.

Osim DZZP-a hrvatski članovi IUCN-a dosada su postali Hrvatsko biološko društvo, Hrvatsko herpetološko društvo i Hrvatsko prirodoslovno društvo te Uprava za zaštitu prirode, koja je donedavno djelovala u okviru Ministarstva kulture, ali je sada u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još