Hrvatska KOSOR O AKTUALNIM TEMAMA

'Imenovanje Čačića i Linića u NO Ine vrlo je zabrinjavajuće'

Većina poteza koje sada radi Vlada Zorana Milanovića nije najavljena niti u programu Vlade niti u predizbornoj kampanji. Tako bi se mogle sumirati ocjene Jadranke Kosor koja je rezimirala neke aktualne poteze Vlade

'Ako je istina o imenovanju ministara u nadzorni odbor INA-e, onda je to ne iskorak od nekoliko koraka unatrag, nego iskorak od nekoliko godina unatrag i to je vrlo zabrinjavajuće. Unatoč činjenici da je i sam premijer i da su ministri učestalo ponavljali da ministri neće biti članovi nadzornih odbora, vrlo jednostavno je preko toga prijeđeno. Pitamo – ako je to istina, što im onda uopće možemo vjerovati? Mi smo, u vrijeme kada sam ja vodila Vladu, nastojali depolitizirati nadzorne odbore i uprave javnih poduzeća, i kao jedan od načina i instrumenata u borbi protiv korupcije i jedan od načina da se u ta poduzeća dovedu ljudi koji znaju nešto o njihovom funkcioniranju', prokomentirala je Kosor špekulacije da će ministri Radimir Čačić i Slavko Linić postati članovi nadzornog odbora INA-e.

Podsjetila je pritom kako je njena Vlada ljude u nadzorne odbore i uprave odlučila birati natječajima, a sada se to ukida i na ta mjesta dolaze osobe koje ne znaju kako ta poduzeća uopće funkcioniraju. 'Bez uvrede gospodinu Koračeviću koji dolazi na čelo HEP-a, ali on se pokazao kao neuspješan u vođenju jedne, doduše, ne za državu toliko bitne tvrtke, a sada mu se daje HEP, o kojemu, koliko mi znamo, nema puno znanja', rekla je Kosor.

U osudi političkih imenovanja Kosor se pridružio i HDZ-ov Davorin Mlakar. 'Mi smo depolitizaciju poduzeća preuzeli i kao obavezu prema Europi i sada umjesto toga dolazimo u drugu situaciju - Vlada predlaže politički podobne ljude i briše natječaje koji služe kao filteri. Imat ćemo problema s Europskom komisijom jer će u fazi monitoringa Vlada morati položiti račune i objasniti zašto ponovno ide na politizaciju', upozorio je Mlakar.

Kosor se na press konferenciji u Saboru osvrnula i na poskupljenje goriva. 'Vlada ima prostora i mora intervenirati odmah. Označavanje granice od 12 kuna kada će Vlada reagirati nije dobro, i ona mora reagirati odmah', kazala je Kosor.

Osim što u kampanji kukurikavci nisu govorili o ministrima u nadzornim odborima, Kosor je zasmetalo što nisu govorili ni o dekriminalizaciji droga. 'Mi smo protiv toga i to vodi olakšavanju posla dilerima. To je loša poruka. Svaka droga je opasna i nema lake i teške droge, svaka droga ugrožava život mladim ljudima', zaključila je Kosor.

Progovorila je pritom i o najavi ministra Linića o uvođenju reda među neplatiše poreza. Upitana kako komentira njegovu izjavu u kojoj je bivšu Vladu zapravo optužio da je kod nekih zažmirila kod plaćanja poreza, Kosor je rekla: 'Ne, to nije točno. Mi smo zaista poduzimali niz mjera, ne samo u naplati poreza, nego i u borbi protiv sive ekonomije. Podsjećam da smo mi donijeli zakon vezan uz prolongiranje i davanje mogućnosti onima koji imaju potencijala da ispune svoje obveze, koji imaju zdravu supstancu da otplate svoje dugove. Isto tako, i osobno sam inzistirala na strogom vođenju i usmjeravanju svih mehanizama da svatko tko je dužan platiti porez to i učini i jedan od rezultata Vlade koju sam vodila jest bila naplata duga od dvije milijarde kuna INA-e. Iz toga se može iščitati koje je bio stav moje vlade oko plaćanja poreza. Jesam da se svakoga tko ne ispunjava zakonske obveze kazni, no protiv sam progona vještica.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još