Hrvatska HOLY U OSIJEKU

Ne treba svaka županija imati centar za gospodarenje otpadom

Hrvatska do 2018. godine mora uspostaviti sustav gospodarenja otpadom unutar kojega moraju proraditi regionalni centri gospodarenja otpadom, izjavila je ministrica zaštite okoliša Mirela Holy danas u Osijeku prilikom posjeta Osječko-baranjskoj županiji. Dodala je da do 2015. godine koristan otpad treba biti obuhvaćen primarnom selekcijskom mrežom, što bi umanjilo količinu odloženog otpada i potaklo reciklažu

Sa sudbinom reciklažnog centra u Osječko-baranjskoj županiji na zatvorenom sastanku ministricu Holy upoznao je župan Vladimir Šišljagić, koji je novinarima rekao kako zastupa višežupanijski projekt umjesto centara za otpad za svaku županiju zasebno.

Osječko-baranjska županija primjer je neučinkovitog provođenja projekta izgradnje ovog centra za gospodarenje otpadom s obzirom da su aktivnosti na tome počele davne 2001. godine kada su Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek osnovali Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) za područje dviju županija - Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. Već tada se znalo da je regionalni pristup bolji, isplativiji i učinkovitiji nego županijski - kao što je potvrđeno na današnjem sastanku – ali projekt još stoji doslovce na početku, o čemu je tportal već ranije pisao.

U nemoćnom čekanju Vukovarsko-srijemska županija krenula je u svoj zaseban projekt, ZOIS je zamijenjen Ekosom, koji je tek u prosincu 2011. godine naručio izradu projektno-tehničke dokumentacije za Županijski centar za gospodarenje otpadom Osječko-baranjske županije. Osnivači ZOIS-a još su zaradili sudsku parnicu s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher s kojima je potpisan neobično nezgodan ugovor na osnovi kojega ovi nesuđeni izvođači i koncesionari nepostojećeg centra za otpad traže odštetu od 5,5 milijuna eura, ali proces još nije završen.

Drugi projekt o kojem se također uvijek priča u županiji je izgradnja 'višenamjenskog hidrotehničkog sustava Osijek' ili popularnije 'vodna stepenica'. Župan Šišljagić pred ministricom Holy rekao je da on kao župan na tome inzistira i da je u projekt do sada uloženo oko osam milijuna kuna, državnog i županijskog te novca iz javnih poduzeća. Na novinarsko pitanje o njenom mišljenju ministrica Holy rekla će da prije svog stava proučiti projekt.

Radi se o objektu čijom bi se akumulacijom potopili meandri, rukavci i korito Drave na površini od 3.740 hektara, kao i šume te poljoprivredna zemljišta. Dobila bi se hidroelektrana i sustavi navodnjavanja. Dosad su ovaj projekt zagovaraili (uz plaćanje spomenutih osam milijuna kuna), Osječko-baranjska županija, Ministarstvo regionalnog razvoja, HEP, Hrvatske ceste i Hrvatske vode. Za ekološke udruge projekt je neprihvatljiv jer nosi više šteta za rijeku Dravu i prirodu nego koristi za gospodarstvo, a postoje alternative za razvoj navodnjavanja. Osim toga, područje je zaštićeno u okviru Ekološke mreže i Regionalnog parka Mura - Drava.

Ministrica Holy najavila je izradu karte gospodarenja otpadom za cijelu Hrvatsku i novi Pravilnik o ambalaži, jer je postojeći dosad stvorio 750 milijuna gubitka, a novim sustavom neće koordinirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nego zasebna tvrtka specijalizirana za taj posao.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još