ZLOČINI U MEDAČKOM DŽEPU

Amnesty traži istragu i protiv Domazeta - Loše

06.03.2012 u 08:31

Bionic
Reading

Uhićenje petorice osumnjičene za ratni zločin počinjen 1993. protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkome Džepu korak je u pravome smjeru kad je u pitanju istraga svih ratnih zločina, ali nužno je istražiti i zapovjednu odgovornost visokorangiranih časnika u toj operaciji, objavio je u ponedjeljak Amnesty International.

'Iako ta uhićenja jesu važan korak prema ostvarivanju pravde za žrtve rata 1991. – 1995., nijedan od uhićenih 1. ožujka 2012. nije bio visoki vojni časnik', kaže Nicola Duckworth, direktorica programa Amnestyja za Europu i srednju Aziju.

'U javnosti je dovoljno podataka da se sada otvori istraga', piše Duckworth.

Tijekom vojne operacije u Medačkome Džepu u rujnu 1993. hrvatske vojne i policijske snage napale su veći broj srpskih sela, piše u izvještaju AI-ja i dodaje da je po procjenama UN-a ubijeno više od stotinu hrvatskih Srba a mnogo je osoba mučeno i silovano. Prema hrvatskim podacima na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim 'mirovnjacima', ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Tom su operacijom zapovijedali tadašnji načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske Janko Bobetko, koji je umro krajem travnja 2003., te general Davor Domazet-Lošo, kaže se u izvještaju AI.

'Hrvatske vlasti dosad nisu istražile navode o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika te vojne operacije (...) Janka Bobetka koji je tada bio načelnik glavnoga stožera i generala Davora Domazeta Loše'.

Godine 2008. zagrebački županijski sud vodio je procese protiv generala Rahima Ademija i generala Mirka Norca, a u vezi sa zločinima koji su po međunarodnome pravu počinjeni u operaciji u Medačkome Džepu, a ta su dvojica generala optužena za zapovjednu odgovornost u toj operaciji, kaže se u izvještaju.

Tijekom postupka ustanovljeno je da je u toj operaciji postojao usporedni zapovjedni lanac, a u presudi je sud zaključio da je vrhovno zapovjedništvo operacijom imao general Bobetko koji je imenovao Domazeta-Lošu svojim izaslanikom na terenu, dodaje se u izvještaju AI-ja.

Kao posljedica toga, kaže se, zapovjedna odgovornost Rahima Ademija, službenoga zapovjednika te operacije na terenu, bila je znatno smanjena ulogom Domazeta-Loše. Sud je ustanovio da je Lošo bio zapovjednik te operacije. Na temelju te procjene sudsko je vijeće oslobodilo Rahima Ademija i zapovjednu odgovornost za operaciju pripisalo Davoru Domazetu-Loši na terenu, te generalu Janku Bobetku kao vrhovnome zapovjedniku.

'Unatoč tomu, državni odvjetnik još nije otvorio istragu o zapovjednoj odgovornosti Davora Domazeta-Loše za te zločine', kaže se u izvještaju AI-ja.'Nitko ne bi smio biti iznad zakona. Hrvatske vlasti imaju obvezu u skladu s međunarodnim pravom da istraže, a nađe li se dovoljno dokaza, i da procesuiraju slučajeve ratnih zločina koje su navodno počinili visoki vojni i politički dužnosnici u Hrvatskoj', rekla je Nicola Duckworth.

'General Davor Domazet-Lošo ne bi smio biti iznimka. Vlasti su u zadnjih godinu dana poduzele neke mjere radi djelotvornije borbe protiv nekažnjivosti za ratne zločine. Sad je vrijeme da poduzmu idući korak i u potpunosti ih primijene, profesionalno i pravodobno'.

Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine u četvrtak su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukova, a nakon saslušanja u petak zagrebačko tužiteljstvo na slobodu je pustilo njih trojicu