RADI SE USPRKOS ŠTRAJKU U KONSTRUKTORU

Kerum izdvaja još 25 milijuna za Zapadnu obalu!

05.03.2012 u 18:44

Bionic
Reading

U splitskom Konstruktoru još uvijek traje obustava rada zbog tri neisplaćene plaće, pa većina gradilišta miruje: izuzetak je tek Zapadna obala u Splitu, gdje se po tvrdnji dogradonačelnika Jure Šundova radovi obavljaju 'djelomično'. Kako neslužbeno doznajemo, radnicima se prošlog petka obratio direktor Željko Žderić i obećao isplatu jedne plaće do utorka ili srijede, no oni ultimativno zahtijevaju dvije plaće ili će početi organizirati pravi, generalni štrajk

Službene informacije nemoguće je doznati jer Žderić uporno izbjegava novinare, a bolje volje nije ni sindikalist Bartul Bekavac - on se, iako nije bio sklon obustavi rada ili štrajku, na koncu ipak priključio spontanom radničkom prosvjedu.

Na Zapadnoj obali, najeksponiranijem Konstruktorovom projektu, bageri zbilja rade, no puževom brzinom: rokovi dovršetka još uvijek nisu poznati, ali vjerojatno će ih pogurati novo Kerumovo izdvajanje milijuna iz gradskog proračuna. Po planu za 2012. godinu, naime, Split će za ovaj zahvat izdvojiti još devet milijuna kuna za 'dodatne radove', zatim 5,4 milijuna za 'nastavak radova', a preko 10 milijuna kuna potrošit će se na dodatno nasipanje obale između hotela Ambasador i lučice Matejuška. Ukupno, Split će samo u prva tri mjeseca ove godine za jedini veliki projekt u Kerumovom mandatu izdvojiti novih 25 milijuna kuna! Uz 30 milijuna od prošle godine, Zapadna obala na koncu i neće ispasti tako jeftina kako je gradonačelnik predviđao: po dolasku na vlast, naime, obećavao je da će se cijeli projekt realizirati putem koncesije i da iz gradskog proračuna neće biti potrošena ni kuna.

Većina tog novca vjerojatno će pripasti upravo Konstruktoru kao glavnom izvođaču radova, no dio će otići i gradonačelnikovom 'arhitektu od povjerenja' Nenadu Mikulandi, koji će projektirati novi zahvat u Gradskoj luci bez raspisivanja javnog natječaja.

Muke nekad moćne splitske građevinske tvrtke s 1400 zaposlenih već se odražavaju na cijeli grad: zbog financijskih problema odustalo se od nastavka gradnje Spaladium centra, pa je nastao zastoj u plaćanju najamnine te je druga najveća hrvatska dvorana ostala bez struje. Istodobno, na drugom kraju grada blokirana je i 240 milijuna kuna vrijedna investicija u novu zgradu Prirodoslovnog, Kemijsko-tehnološkog i Pomorskog fakulteta.

Zgrada nazvana Mamutica unutar Sveučilišnog kampusa počela se graditi još prije četiri godine i gotovo je dovršena, preostalo je tek urediti okoliš, izgraditi pristupnu cestu i nekoliko ogradnih zidova. Na Sveučilištu su planirali posao povjeriti upravo Konstruktoru, računalo se potrošiti između 11 i 12 milijuna kuna, no zbog blokade tvrtke i ovdje je sve stalo. Sveučilište je objavilo da će 'pričekati Konstruktor' jer im je stalo da poslove dobije upravo ta tvrtka, navodno kako se ne bi gubilo vrijeme na raspisivanje novog javnog natječaja...