BESPLATNO ŠKOLOVANJE

Studenti blokirali Filozofski fakultet

20.04.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Skupina od 200-tinjak studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta okupljenih u Nezavisnu incijativu za pravo na besplatno obrazovanje započela je danas s prosvjednim aktivnostima kojima je cilj ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja

'Zahtijevamo ukidanje svih oblika naplaćivanja visokoga obrazovanja; preddiplomskog, diplomskog i postdiplomskog... Pozivamo na solidarnost sve studente i profesore, ali i ostale građane jer opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata nego i budućnosti cijelog društva', poručili su predstavnici Inicijative hrvatskoj Vladi.

Točno u podne studenti su u povorci, uz povike "besplatno školstvo" ulazili u učionice gdje se odvijala nastava i pozivali svoje kolege da im se pridruže. Negdje su u tome uspjeli, dok je u nekim učionicama nastava nastavljena.

Pobuna studenata Filozofskog fakulteta

Inače, namjera Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje je, kako su to objavili u svom Proglasu, preuzimanje kontrole nad Filozofskim fakultetom i blokada nastave, za čijeg bi se trajanja profesori mogli baviti znanstvenim radom i održavati konzultacije u kabinetima.

Tvrde da ih podupire dosta profesora i fakultetskih odsjeka iako nisu mogli reći koliko, te da su se za takav način akcije odlučili jer u prethodnima nisu uspjeli postići svoj cilj.

Zamoljen da prokomentira današnje događanje na fakultetu, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju prof. Damir Boras rekao je novinarima da fakultet podržava studentske zahtjeve za besplatnim studiranjem, ali ne i način prosvjeda - prekidanje nastave te ultimativno i nasilno postupanje bez pokušaja prethodnih razgovora s Upravom fakulteta.

"Studenti imaju pravo ne doći na nastavu, ali nitko nema pravo sprječavati kolege da budu na nastavi", smatra Boras koji je u ime odsutnog dekana pozvao sve profesore i studente da normalno nastave s radom i ne nasjedaju proglasima Incijative jer oni ne predstavljaju većinu studenata.

Predstavnike prosvjednika pozvao je da zajedno s Upravom fakulteta i službenim predstavnicima studenata (Studentski zbor) sastave zajedničke zahtjeve u ime 7000 studenata i 750 djelatnika Filozofskog fakulteta te ih upute nadležnima.

Nezavisna inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje namjerava nastaviti prosvjedne aktivnosti i idućih dana.