KOMENTAR NA FOLEYA

Čačić: ‘Teško je očekivati isplatu plaća kad nema posla’

03.03.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je, komentirajući na upit novinara izjavu američkog veleposlanika Jamesa Foleya da u Hrvatskoj nije dobra ulagačka klima, rekao kako je Foley potpuno u pravu te da nije rekao ništa novo što već ne znaju i svi drugi koji su ikad u Hrvatskoj bili u poduzetništvu ili investirali

Upitan što se može učiniti, Čačić je novinarima uoči početka Izborne skupštine mladih HNS-a odgovorio da je poduzet već cijeli spektar mjera.

Podsjetio je da su doneseni provedbeni propisi Zakona o javnoj nabavi koji ga čine transparentnim i obvezuju javni sektor da unaprijed najavljuje investicije i objavi kooperanate, kako se ne bi dogodio slučaj poput Skladgradnje. Usto će se Saboru predložiti i ustroj Agencije za poticanje investicija i konkurentnosti koja će biti zadužena za vođenje velikih investicija i razbijanje barijera.

‘To je trajan proces a u posljednjih osam godina se u Hrvatskoj nažalost nije učinilo ništa’, ustvrdio je Čačić.
U vezi s pozivom britanske Barclays banke svojim ulagačima da prodaju hrvatske obveznice jer se očekuje pad kreditnog rejtinga, kako je danas prenio Novi list, Čačić je odgovorio da je ta banka u nedavnoj prošlosti imala velikih problema pa da vjerojatno ‘puše i na hladno’. Nije ona ta koja određuje rejting, ali svim zemljama u Europi rejting je pao a Hrvatskoj još uvijek nije, podsjetio je Čačić.

Napomenuo je da je agencija Fitch Ratings ostavila prostora da provjeri jesu li aktivnosti koje hrvatska Vlada provodi i koje je najavila dovoljno snažne da zadrže rejting.

‘Bilo je prognoza, pa čak i vrlo relevantnih institucija i ljudi, da će hrvatski rejting pasti kada Fitch objavi rezultate svojih razgovora i analiza, no kao što vidite nije’, rekao je Čačić. ‘Nadamo se i vjerujemo da ćemo rejting i dalje zadržati, ali to nije samo na nama. Procijene li neke druge relevantne agencije da rejting pada, morat ćemo se u još težim uvjetima maksimalno boriti da ga vratimo’, upozorio je Čačić dodavši da smo u protekla dva mjeseca uspjeli zadržati rejting najavom snažne borbe na tom području.

Upitan za komentar rezultata istraživanja javnog mnijenja koji pokazuju pad potpore građana Vladi, Čačić je odgovorio kako je povjerenje moguće vratiti jedino rezultatima. ‘Kad je Vlada krenula, optimizam se gradio na činjenici promjene, a kad krenu mjere sigurno je da će optimizam padati, te ponovno rasti kada dođu rezultati’, rekao je Čačić.

Odbacio je navod bivše vlasti da sadašnja nastavlja njihove projekte ustvrdivši kako ništa nije zatekao pa tako ni nema što o tome reći. Podsjetio je da projekt hidroelektrane Ombla stoji već dvije godine te da se za to vrijeme plaća trošak rezervacije kreditnih sredstava, a ‘radovi neće, niti mogu početi ove godine’. Što se tiče modernizacije Zagrebačke zračne luke, rekao je da je natječaj tek završen te da će se raditi studija zaštite okoliša.

Na upit kako država misli stati na kraj neisplati plaća, Čačić je odgovorio da je teško očekivati isplatu plaća kad nema posla.

‘Idemo s ogromnim investicijskim planom i najvažniji je cilj zaposliti Hrvatsku’, zaključio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.