ODVJETNIK REAGIRAO

'Krešimir Tomljenović nije među uhićenima u slučaju Medački džep'

02.03.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Odvjetnik Krešimira Tomljenovića opovrgnuo je da je njegov branjenik jedan od petorice jučer uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993.

Gospodin Krešimir Tomljenović se nalazi na slobodi i živi u Gospiću, izjavio je Hini njegov odvjetnik Željko Dumančić, opovrgnuvši tako sinoćnju neslužbenu informaciju da je taj bivši vojni obavještajac jedan od uhićenih.
Policija je jučer uhitila pet osoba, bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi zbog sumnje da su 1993. u Medačkom džepu počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Policija i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi slučaj do sada nisu službeno objavili imena osumnjičenih, a Hina i neki medij su, osim krive informacije da je uhićen Krešimir Tomljenović, objavili neslužbene informacije da su uhićeni zapovjednik satnije 9. gardijske brigade Josip Krmpotić te pripadnici te brigade Ivan Jurković, Milan Tomljanović, Petti i Velibor Šolaja.

Krmpotićev branitelj Velimir Došen jedini je medijima potvrdio uhićenje svojeg branjenika koji bi zajedno s ostalom četvoricom osumnjičenika danas trebao biti ispitan na zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suda zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

‘Još uvijek ne znam što se mojem branjeniku konkretno stavlja na teret, osim da je osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika’, kazao je Hini odvjetnik Došen. Ponovio je da je Krmpotić ‘prije šest, sedam godina tri dana davao iskaz haškim istražiteljima koji su tada obustavili postupak protiv njega’.

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim ‘mirovnjacima’, ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.