LISTA ZA RIJEKU

'Poskupljenje parkinga je ruganje građanima!'

01.03.2012 u 18:17

Bionic
Reading

Lista za Rijeku danas je na konferenciji za novinstvo izrazila nezadovoljstvo poskupljenjem parkiranja u tom gradu ističući da je to poskupljenje ruganje građanima

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je vrlo lošim poslovanje riječkoga komunalnog društva Rijeka prometa, koje upravlja javnim parkiralištima. Riječ je o prezaduženome i neučinkovitom monopolistu sa 121 radnikom koji s proračunom većim od 60 milijuna kuna ostvaruje promet od 410.000 kuna, što je 0,66 posto od uloženog proračunskog novca, rekao je Švorinić

Upozorio je kako nema alternative dolasku vlastitim automobilom u središte grada koji, kako je naveo, katastrofalnom prometnom politikom tu alternativu nije osmislio. Gradski javni prijevoznik Autotrolej neudoban je i najskuplji javni gradski prijevoz u regiji ako se usporedi s prosječnom plaćom po gradovima, rekao je.

Švorinić
se pita zašto nisu napravljeni najavljeni terminali za automobile koji bi se ostavljali na rubovima grada i prijevoz do njegova središta autobusima ni najavljivana gradska željeznica. Naveo je da javna parkirališta nemaju smisla ako se cijena parkiranja na njima izjednačava s cijenama parkiranja u privatnim garažama. Tako se pogoduje privatnim garažama,umjesto da se građane štiti nižim cijenama na javnim parkiralištima, istaknuo je Švorinić.

Naknada za parkiranje na zatvorenim javnim parkiralištima poskupljuje s dosadašnje četiri kune na šest kuna po satu, odlučeno je na koelgiju riječkoga gradonačelnika. Osim toga, sva parkirna mjesta uz prometnice u središtu Rijeke koja su dosad bila u prvoj zoni prelaze u nultu zonu, u kojoj je cijena parkiranja sedam kuna po satu, s najviše dva sata dopuštenog parkiranja. Parkiranje u prvoj zoni je četiri kune po satu. Povećanje cijena parkiranja objašnjeno je usklađivanjem ponude i potražnje, tj. većom dnevnom izmjenom automobila na mjestima za parkiranje.