SKANDAL U OSIJEKU

Sutkinja rješavala predmete vezane uz muža i sina

20.04.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku Vlasta Velicki više je puta tijekom proteklih godina postupala u predmetima koji su se ticali njezina supruga, sina i zeta. To je, među ostalim, predmet kontrole koju na tom sudu upravo provodi Visoki trgovački sud

OSIJEK - Vlasta Velicki, kao uređujuća sutkinja, donosila je akte i odluke vezane uz tvrtke Werkos, Welling-Infotrade, Cati&Welling, IBL i IBL plus, piše Jutarnji list.

U prve tri tvrtke predsjednik Uprave je Petar Velicki, a njegov zamjenik Nikola Velicki, suprug, odnosno sin predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku Vlaste Velicki. U tvrtkama IBL i IBL plus, u kojima je također postupala, osnivač i zastupnik bio je njen sad već bivši zet Luka Šarić

Zakon o parničnom postupku, međutim, jasno isključuje mogućnost da sudac postupa u slučajevima kada se u nekom predmetu radi o osobama s kojima je u rodbinskoj ili tazbinskoj vezi. Članak 71. spomenutog zakona doslovce kaže da  sudac mora biti izuzet iz postupanja u predmetima 'ako mu je stranka ili zakonski zastupnik ili punomoćnik stranke srodnik po krvi u pravoj liniji do bilo kog stupnja', odnosno ako mu je 'bračni drug, izvanbračni drug ili srodnik po tazbini do drugog stupnja, bez obzira na to je li brak prestao ili nije'.

No Vlasta Velicki, premda su postojali jasni razlozi za izuzeće, nije tako postupila, niti je o tome obavijestila Visoki trgovački sud u Zagrebu, koji je u tim slučajevima trebao odrediti drugoga suca.

Na upit Jutarnjeg lista zašto je postupala u predmetima koji se tiču njezina supruga, sina i zeta, odgovorila je da je bila riječ o poslovima iz sudskog registra, dakle izvanparničnim postupcima u kojima nema suprotstavljenih strana, te da je u to vrijeme, kada je odlučivala o tim predmetima, bila jedina registracijska sutkinja.

Iako je točno da se radilo o izvanparničnom postupku, ona ipak u tome nije mogla sudjelovati jer u članku 20. Zakona o sudskom registru stoji da se na ona pitanja koja nisu uređena pravilima izvanparničnog postupka primjenjuje Zakon o parničnom postupku.

A ondje, rekli smo, izrijekom stoji da sudac u predmetima koji se tiču njegove rodbine ne može sudjelovati.

Predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku Vlasta Velicki kaže da ni na koji način nije mogla pogodovati svom suprugu, sinu ili zetu, jer se radilo samo o pitanjima iz sudskog registra.

Zanimljivo je da su upravo ti predmeti bili rješavani istog ili sljedećeg dana, dok je u slučajevima nekih drugih tvrtki zakonski rok od 15 dana bio probijen i za više od dva mjeseca.