Hrvatska BANDIĆ I SDP ODLUČILI

Računi za vodu u Zagrebu veći za 30 posto

Unatoč tome što se PDV za vodu od četvrtka spušta sa 23 na deset posto, računi za vodu u Zagrebu bit će viši za trideset posto. Cijena vode za kućanstva od 1. ožujka narast će za 19,98 posto, ali će u konačnici račun koji će dobiti građani biti viši za 30 posto odlučio je gradonačelnik Milan Bandić koji je dao suglasnost za poskupljenje na zahtjev Holdingove podružnice Vodopskrba i odvodnja

Cijena kubika vode za kućanstva tako će, umjesto dosadašnjih 11,22 kune, po kubiku stajati 13,46 kuna. Iako Bandić u priopćenju za medije tvrdi da voda poskupljuje za kućanstva za 19,98 posto, ukupni račun koji će dobiti građani bit će veći za 30 posto jer će se na njemu ubuduće pojavljivati i fiksna mjesečna naknada u visini od 18,41 kunu koju je Grad, prema Uredbi o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, bio dužan uvesti još prije godinu dana.

Iako je cijena kubika vode za gospodarstvo smanjena sa 28,05 kuna na 25,66 kuna, i tvrtke će ubuduće plaćati više jer će i one dobiti fiksnu mjesečnu naknadu u rasponu od 55 do 550 kuna.

Baš kao što je jučer trajalo cjelodnevno natezanje oko poskupljenja javnog gradskog prijevoza, tako su i danas oko poskupljenja vode cjelodnevne pregovore vodili Ivo Čović, predsjednik Zagrebačkog holdinga, i gradonačelnik Bandić.

Korekcija u odnosu na prijedlog od prije par dana koji je tportal.hr objavio za kućanstvo je minimalna i iznosi tek nekoliko lipa, dok se najveće odstupanje dogodilo u fiksnoj naknadi za gospodarstvo čija je gornja granica snižena sa 880 na 550 kuna, a i cijena vode dodatno je snižena za kunu.

U strukturi cijene vode, stavka koja je najviše poskupjela je pročišćavanje otpadnih voda koja je za kućanstva skočila za 65 posto, dok je za gospodarstvo narasla za 37,5 posto.

O pročistaču kojim upravlja koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV) puno se pisalo, a jučer se ta tema ponovno otvorila i na sjednici Gradske skupštine. Cijena pročistača, na koji nije spojeno četrdeset posto zagrebačkih kućanstava, a svjedno ga plaćaju, u samo nekoliko godina skočila je sa 180 milijuna eura na 280 milijuna eura, zbog čega se u istragu oko njegove cijene uključio i DORH.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još