ŠTO JE VLADA DANAS ODLUČILA?

'Želimo da Zračna luka Zagreb bude atrakcija'

29.02.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, donijela Pretpristupni ekonomski program koji je predstavio Slavko Linić. Službeno je i izglasana odluka o koncesionaru koji će do 2015. godine morati izgraditi putnički terminal Zračne luke Zagreb, izmijenjen je Zakon o carinskoj službi te je odlučeno da Hrvatska zbog nedostatka sredstava neće sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO 2012.

Sjednicu Vlade otvorio je premijer Zoran Milanović najavivši prvu točku dnevnog reda koju je obrazložio ministar financija Slavko Linić. Linić je šefu 'zahvalio' lapsuzom: 'Hvala gospodine potpredsjedniče Vlade.'

Nastavio je bez ikakve reakcije premijera: 'Pretpristupnim ekonomskim programom utvrđujemo gospodarsku politiku i glavne strukturne reforme, i to u naredne tri godine', rekao je Linić. PEP je, podsjetimo, strateški dokument Vlade koji predstavlja sastavni dio pretpristupnog ekonomskog i fiskalnog nadzora putem kojeg se država kandidatkinja priprema za multilateralni nadzor.

Linić kaže da PEP predviđa koje su to institucionalne i analitičke sposobnosti za sudjelovanje u procesu nadzora ekonomske i monetarne unije po strategiji iz 2012. godine: 'Osnovni ciljevi su uspostaviti konkurentno gospodarstvo utemeljeno na znanju, usmjereno na izvoz i rast dodane vrijednosti.' Linić kaže da je uz prošlogodišnju inflaciju koja je bila kontrolirana na razini od 2,4 do 2,5, najveći pad u potrošnji zabilježila država, a nešto manje privatni sektor. Za 2012. godinu oslanja se na rast investicija.

Prema PEP-u, Hrvatsku u narednom razdoblju očekuje oporavak gospodarstva te realni rast BDP-a od 0,8 posto u 2012. godini, 1,5 posto u 2013. godini te 2,5 posto u 2014. godini. Ono što Linić smatra najvažnijim je stvoriti uvjete za pokretanje gospodarstva i investicija, za poboljšanje uvjeta gospodarstva i poboljšati održivost javnih financija po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

Linić je predstavio i izmjene Zakona o carinskoj službi
prema kojima ravnatelja Carinske službe, kao i do sada, imenuje Vlada a uz njega se imenuju dva zamjenika. Kako je Linić rekao, zamjenici bi se trebali baviti unutarnjim problemima carinske službe u kojoj radi više od 3.000 ljudi.

Vlada nije u proračunu predvidjela 7,1 milijun kuna potreban da bi se Hrvatska, kao do sada, i ove godine predstavila na Svjetskoj izložbi EXPO 2012. godine u Republici Koreji.

Vijest koju je prošloga tjedna potvrdio potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, danas je potvrdio i premijer Milanović: izabran je koncesionar za izgradnju putničkog terminala Zračne luke Zagreb.

'To je naša najveća zračna luka, pa time i strateški interes. Naša zračna luka je pristojna, ali jedina u Srednjoj Europi koja nije obnavljana od 90-ih. Vjerujemo da je ovaj projekt razrađen, čist i ekonomski isplativ. Želimo da putnički terminal bude atrakcija, radi se o renomiranom upravitelju koji ima obvezu povećati broj putnika s dva milijuna godišnje na pet milijuna. Ako to napravimo, napravili smo dobar posao', rekao je premijer Zoran Milanović

Podsjetimo, koncesionar je francuski konzorcij Zagreb Airport International Company koji bi s radovima trebao započeti do kraja 2012. godine, a završiti do kraja 2015. godine. Zračnu luku će u koncesiji imati 30 godina.

Vlada predstavila Pretpristupni ekonomski program