OPAČIĆ PREDSTAVILA NOVI ZAKON

'Potrebna je hitna decentralizacija socijalne skrbi'

29.02.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici u hitnu saborsku proceduru uputila nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi. Predlagačica tog zakona, potpredsjednica Vlade za socijalnu politiku i mlade Milanka Opačić kaže da je cilj novog zakona decentralizirati urede za socijalnu skrb i tvrdi da se ne ukidaju socijalna prava

'Prije sedam ili osam mjeseci donesen je jedan zakon koji je dodatno centralizirao sustav socijalne skrbi i koji je onemogućio korisnike da ostvare pomoć', rekla je obrazlažući novi zakon Milanka Opačić i kao glavni argument navela primjer jedinog centra za socijalnu skrb u Međimurskoj županiji koji vodi računa o 119.000 osoba, kao i Zavod za socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije koji se brine o 464.000 ljudi. 'To je velik nesrazmjer, loše rješenje te loši uvjeti rada', rekla je Opačić.

'Dogodila se centralizacija, tako da su obiteljski centri i zavodi za socijalnu skrb preseljeni na županijske razine. Umjesto do racionaliziraju troškove, dogodilo se povećanje troškova, a građani nisu mogli riješiti svoje probleme u matičnim centrima', upozorava Opačić i tvrdi da novim zakonom ne diraju ni u jedno socijalno pravo.

Opačić kaže da će se novim zakonom omogućiti i osposobljavanje informatičkog sustava u kojem trenutno, kaže, postoje samo računala. 'Zadatak je implementirati kompletan informatički sustav da bi bio pošteniji i pravedniji, da bismo imali veću kontrolu primatelja pomoći, a možda ćemo doći i do ušteda koje bismo mogli preusmjeriti građanima.'

'To je osnova tog zakona i on mora ići u hitnu proceduru jer je zadnjih mjeseci na terenu agonija, kasne socijalne naknade, stoga treba što prije uspostaviti sustav da bismo mogli funkcionirati', rekla je Opačić.