'KAD NE SLUŽI ŽIVIMA, MOŽE MRTVIMA'

Od neprofitabilne pošte žele napraviti mrtvačnicu

29.02.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Slogan Hrvatske pošte 'Gdje ste vi, tu je i vaša pošta' više ne vrijedi za Dalmatinsku zagoru. Zbog rezanja troškova i ušteda Hrvatska pošta odlučila je zatvoriti poštanske urede u selima Dalmatinske zagore jer već godinama posluju na rubu isplativosti, a poneki jedva egzistiraju. Tom odlukom pogođeni su svi mali poštanski uredi u okolici Vrgorca, tako da će najvjerojatnije doći do zatvaranja svih osim onog centralnog u gradu

Stanovnici uglavnom negoduju jer najavljeno zatvaranje ureda u Dusini i Rašćanima donosi novu izolaciju sela i povećanje životnih troškova - da bi se iz Rašćana poslalo pismo ili paket u svijet, treba putovati 25 kilometara do Vrgorca ili 35 do Imotskog, a poštanski uredi u selu ostat će prazni i propadati. No neka sela imaju originalne zamisli kako sačuvati objekte od propadanja.

Poštanski ured u Stilji, koju je nedavno posjetio i ministar Ranko Ostojić, već godinama stoji prazan pa su Stiljani podnijeli zahtjev gradu Vrgorcu da se poštanski ured da na uporabu Mjesnom odboru. Kako je poštanski ured nedaleko od mjesnog groblja Sv. Ivana, Stiljani bi poštu preuredili u mrtvačnicu. Objekt je od mramora, još je u dobrom stanju, a kad ne služi živima, može služiti mrtvima, kaže nam gospodin Barać iz Stilje.

Hoće li Vrgorac i Hrvatska pošta udovoljiti Mjesnom odboru, ostaje za vidjeti, no zahtjev za prenamjenu pošte u mrtvačnicu je upućen. A Hrvatska pošta bi mogla razmisliti o ovom modelu i za ostala sela u Dalmatinskoj zagori, jer se u njima uglavnom umire. I novom sloganu: 'Gdje je novac, tu je i Hrvatska pošta'.