BET ISRAEL ODGOVARA ŽIDOVSKOJ OPĆINI ZAGREB

'Izgradnja sinagoge važnija je od osobnih interesa pojedinaca'

28.02.2012 u 21:28

Bionic
Reading

Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj priopćila je danas da je gradnja sinagoge u zagrebačkoj Praškoj ulici, srušene za vrijeme NDH, važnija je od osobnih interesa pojedinaca bilo koje židovske zajednice i općine te da bi sinagoga trebala biti ponovno izgrađena kao podsjetnik na tragičnu sudbinu zagrebačke židovske vjerske zajednice za Drugoga svjetskog rata i kao simbol i primjer budućim naraštajima

'Sinagoga na tome mjestu treba biti ponovno sagrađena kao memento uspješnoj, prihvaćenoj i priznatoj zagrebačkoj židovskog zajednici, kao podsjetnik na njezinu tragičnu sudbinu za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali i kao jamstvo židovskog života za sadašnje i buduće generacije svjesne svog identiteta', ističe Bet Israel u svojem priopćenju, reagirajući na nedavne izjave Židovske općine Zagreb (ŽOZ) kako izgradnje objekta na spornoj parceli u Praškoj ulici neće biti sve dok ta općina ne ostvari svoja prava i osigura egzistenciju, izgradnju i održavanje budućeg objekta.

Bet Israel u priopćenju ističe da predano radi na očuvanju svojega nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta kroz vjersku djelatnost, očuvanje jezika, pisma i običaja te, među ostalim, navodi svoje aktivnosti u Hrvatskoj i na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Unatoč tome, kako se navodi, 'Bet Israel je već sedam godina sustavno izložen napadima pojedinih članova ŽOZ-a'. U priopćenju se dodaje kako 'cilj ovog reagiranja nije ulaziti u svađe i sukobe', nego samo iznijeti svoje stajalište kad je riječ o lokaciji u Praškoj ulici.

U priopćenju Bet Israel ističe kako podizanje sinagoge treba biti 'i simbol i primjer novoobnovljene i uspješne suradnje židovske zajednice i hrvatskog naroda'. 'To je dug koji imamo prema golemim žrtvama holokausta na ovom prostoru, i židovski će se vjernici s radošću odazvati pohađanju sinagoge u Praškoj', dodaje se u priopćenju i ističe kako je to znatno važnije od osobnih interesa pojedinaca bilo koje židovske zajednice i općine.

Na prošlotjednoj konferenciji za novinare predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus rekao je da je ŽOZ još 2006. dao svoj koncept gradnje objekta na tome mjestu. Ustvrdio je kako taj objekt ne mora nužno biti sinagoga jer, kako je rekao, 'nema smisla ponovno graditi ono što su ustaše srušili', ali je i upozorio da izgradnje objekta neće biti sve dok ta općina ne ostvari svoja prava te osigura egzistenciju, izgradnju i održavanje budućeg objekta, misleći pritom na spor s Bet Israelom.

Riječ je o parceli u Praškoj 7 na kojoj je do 1941. stajala sinagoga. Pitanje gradnje nove sinagoge pokreće se otkako je prije 13 godina nacionalizirano zemljište vraćeno Židovskoj općini. ŽOZ ne želi da u projektu sudjeluje i Bet Israel jer smatra da je on isključivi vlasnik zemljišta i nasljednik srušene sinagoge u Praškoj. Iako ne dovodi u pitanje ŽOZ-ovo vlasništvo nad zemljištem, Bet Israel smatra da ono pripada svim zagrebačkim Židovima te da ima pravo sudjelovati u gradnji sinagoge.