CRNIĆ NUDI RJEŠENJE

'Umirovljenim sucima protiv gužvi na sudovima'

28.02.2012 u 16:58

Bionic
Reading

Ivica Crnić, bivši ministar pravosuđa i predsjednik Vrhovnog suda, danas odvjetnik, smatra da reducirani proračun namijenjen Ministarstvu pravosuđa neće omogućiti ministru Orsatu Miljeniću da riješi glavne probleme pravosuđa – zaostatke i sporost u rješavanju predmeta

'Svaki ministar ograničen je proračunom. Koliko para, toliko muzike! Ako mu se ne osigura dovoljno novca, nešto bitno neće napraviti. Ali će ovu godinu morati izgurati s novcem kojim raspolaže', kazao je Crnić za Jutarnji list. Istaknuo je da hrvatsko pravosuđe grca u neriješenim predmetima, a istodobno se muči i s nedovoljnim brojem sudaca koji trebaju riješiti te predmete. To je, prema njegovom mišljenju, glavni uzrok problema u pravosuđu. 'U Splitu i Zagrebu predmeta rješava najmanji broj sudaca, a to utječe na brzinu rješavanja sporova', ocijenio je.

Na pitanje nije li već uobičajena zamjerka hrvatskom pravosuđu da ima previše sudaca u odnosu na broj stanovnika, Crnić je odgovorio kako svake godine dolaze tisuće predmeta te da stoga treba dodatno ulagati u ljude i opremu, prvenstveno u Zagrebu i Splitu. 'Zato i ne treba očekivati brže rješavanje postupaka. To vam je kao na autobusnom kolodvoru na kojem se nalazi 200 ljudi, a pošaljete jedan autobus u koji stane samo njih 50. Nećete ih uspjeti razvesti na vrijeme', poručio je.

Za rješavanje nagomilanog broja sudaca Crnić predlaže da reaktiviranje sudaca koji u otišli u mirovinu, a još uvijek mogu raditi. 'Kao predsjednik Vrhovnog suda 2001. zalagao sam se za uvođenje tzv. licenciranih sudaca. Tada to nije prošlo, ali je prošla druga ideja, angažiranje sudskih savjetnika. Tu je došlo do promjene Ustava i mogućnosti angažiranja većeg broja sudskih savjetnika. To znači da bi na određeno vrijeme trebalo povećati njihov broj. To bi moglo biti na rok od pet godina, a nakon toga prestala bi ta funkcija savjetnika.