SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

HDZ pet sati raspravljao o taktici obrane na sudu

28.02.2012 u 16:28

Bionic
Reading

HDZ će sud uvjeravati da članstvo HDZ-a, pa i predsjedništvo, nije ni u kojem trenutku posumnjalo da bi novac kojim raspolažu mogao biti nezakonito stečen. Takvu taktiku obrane, neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, HDZ je danas dogovarao na petosatnoj sjednici Predsjedništva stranke

Kako je nakon sjednice Predsjedništva pojasnila aktualna šefica stranke Jadranka Kosor, odvjetnici su najužem vodstvu stranke iznijeli taktiku obrane. Ona će, kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, biti uvjeravanje suda da ni članstvo ni predsjedništvo nisu nikada posumnjali da bi novac kojim raspolaže stranka mogao biti nezakonito stečen. Stranka je, pojasnila je Kosor, u razdoblju na koje se odnosi optužnica, financijski dobro stajala, obzirom na priljev novca od članarina, ali i na onaj iz proračuna koji su dobivali na račun HDZ-ovih saborskih zastupnika. Upravo zbog toga u stranci nisu posumnjali u porijeklo novca koji se trošio u HDZ.

Osim toga, odvjetnici će pokušati pred sudom objasniti da stranka kao pravna osoba ne funkcionira kao trgovačko društvo. Na tome temelje obranu po kojoj članstvo i dio onih u stranačkim tijelima nisu znali sve o financiranju stranke.

Predsjedništvo HDZ-a je na sjednici raspravilo i financijsko izvješće za prošlu godinu, a bilo je govora i o unutarstranačkim izborima. Na samoj sjednici spomenulo se pismo Tomislava Karamarka u kojem on apelira na promjenu atmosfere u kojoj se vodi izborni proces. Naime, Karamarko se, piše Politika Plus, stranačkom vodstvu obratio ponukan događajima u izbornom procesu u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama.

'Nedopustivo je da samo jedna 'zainteresirana strana' nadgleda izborne procese, a da je ostalim kandidatima uskraćen bilo kakav uvid u legalitet izbora na pojedinim razinama. Zato vas molim i apeliram da se omogući da svaki kandidat može, posredstvom naših članova na terenu, sudjelovati u nadgledanju regularnosti izbornog procesa na svim razinama. Inače, sva naša nastojanja će postati farsa, a izborni rezultati upitni i nelegitimni. Također je nedopustivo da se glavno tajništvo stranke pretvara u servis jednog kandidata, umjesto da omogući ravnopravan tretman svih zainteresiranih stranačkih ljudi i postane istinski servis stranke', stoji u Karamarkovom pismu.

No, njegovo pismo kao i ponovna inicijativa Darka Milinovića da se stranačke prostorije otvore za predsjedničke kandidate, nisu naišle na plodno tlo.

No, unatoč takvoj odluci i zaključku predsjedništva Milinović prostorije županijskog ogranka u Ličko-senjskoj županiji namjerava otvoriti za sve kandidate i njihove predizborne aktivnosti. Na pitanje je li to kontra prema postupniku koji je stranka uvela, Milinović je rekao da on jedino mora vidjeti kosi li se to s statutom, koji je, po njemu, jedino bitan.

Kako će se HDZ braniti pred sudom?